Advocaat-generaal Aben van de Hoge Raad gaat nader onderzoek doen in de Deventer moordzaak. Dat kan mogelijk leiden tot een herziening.

Dat meldt de Hoge Raad maandag. De adviseur van het hoogste rechtsorgaan in Nederland gaat daarmee in op het verzoek van de advocaten van Ernest Louwes, die veroordeeld is voor de moord op de weduwe Jacqueline Wittenberg uit Deventer in september 1999.

Advocaten Geert-Jan Knoops en Paul Acda menen dat nader onderzoek nieuwe feiten of inzichten op zou kunnen leveren die mogelijk tot herziening van de zaak kunnen leiden.

Ook de Adviescommissie Afgesloten Strafzaken (ACAS) adviseerde een aantal aspecten nader te onderzoeken, de advocaat-generaal volgt dat advies dus op.

Een woordvoerster van de Hoge Raad benadrukt tegen NU.nl dat het niet gaat om een heropening van de zaak. "Dat zou het zijn als de Hoge Raad een herzieningsverzoek van de advocaat zou toewijzen, en het hof de zaak over zou moeten doen. Dat zou nog een heel lang traject zijn." Bovendien kan het onderzoek ook niets opleveren.

NFI

Aben vraagt onder meer een reactie van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) op deskundigenrapporten, waarin wordt beweerd dat het aangetroffen celmateriaal van Louwes ook door 'vreedzaam contact' op de blouse van het slachtoffer kan zijn gekomen.

Verder heeft de advocaat-generaal vastgesteld dat het gerechtshof bij zijn veroordeling over het gsm-verkeer tussen Louwes en Wittenberg van een aantal verkeerde aannames uitging. Hij laat onderzoeken of uit de juiste aannames een andere conclusie op de schuldvraag zou kunnen volgen.

Ook het tijdstip van overlijden wordt nader onderzocht, omdat enkele kenmerken van het lichaam van het slachtoffer volgens sommige deskundigen erop duiden dat Wittenberg later is overleden dan waar tot nu toe van is uitgegaan.

Op een kier

Advocaat Geert-Jan Knoops reageert voorzichtig positief. "De deuren tot een eventuele heropening waren tot nu toe dicht. Ze zijn nu op een kier gezet", concludeert hij.

"We hebben een eerste stap gezet, maar Louwes en wij realiseren ons dat er nog een lange weg te gaan is. Eerst moeten deze drie ingewikkelde onderzoeken worden gedaan."

Ook Knoops stelt: "Dan kan pas worden bekeken of om een heropening van de zaak bij de Hoge Raad kan worden gevraagd. Dit nader onderzoek is namelijk nog geen heropening van de zaak."

Bekijk de reactie van Knoops:

Ontkend

Het onderzoek naar de moord op de 60-jarige rijke weduwe in september 1999 loopt al bijna vijftien jaar. Ze werd vermoord in haar huis in Deventer gevonden.

Wittenbergs executeur-testamentair Ernest Louwes is voor het misdrijf veroordeeld tot twaalf jaar cel, maar hij heeft de moord altijd ontkend. Hoewel hij zijn straf inmiddels heeft uitgezeten, vecht hij zijn veroordeling nog steeds aan.

Knoops heeft in het verleden verschillende acties ondernomen, onder meer bij de Hoge Raad, om de zaak heropend te krijgen. Die hebben de veroordeling van Louwes tot nu toe echter niet ongedaan kunnen maken.

Er is veel te doen over de bewijsvoering in deze slepende zaak. Daarin zijn flinke missers gemaakt. Zo werd onder meer een mes ten onrechte als het moordwapen aangemerkt. De zaak moest toen wel worden overgedaan, maar Louwes werd opnieuw veroordeeld.

Begin juni werd bekend dat een belangrijke getuige-deskundige in de zaak zijn belastende verklaring heeft ingetrokken.

Deventer moordzaak ruim veertien jaar in onderzoek