De 46-jarige Peter C. uit Amsterdam is maandag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar, omdat hij in 2012 zijn doodzieke vriendin maandenlang de benodigde medicijnen en zorg onthield. 

De vrouw is besmet met hiv en leed aan open tbc.

Het Openbaar Ministerie eiste 2 weken geleden een gevangenisstraf van acht jaar, maar de rechtbank in Amsterdam achtte poging tot doodslag niet bewezen.

Volgens de rechtbank heeft de verdachte zich wel schuldig gemaakt aan langdurige mishandeling door haar medische zorg en medicijnen te onthouden, terwijl zij ziek en verzwakt was.

De rechtbank spreekt van een zeer ernstig strafbaar feit met grote gevolgen voor het slachtoffer, omdat de verdachte de kans heeft vergroot dat de tbc bij haar zal terugkeren.

Dat is een onzekerheid waarmee zij de rest van haar leven moet leven, oordeelt de rechtbank. Het slachtoffer heeft bovendien psychische klachten opgelopen als gevolg van haar traumatische ervaringen.

Er zijn sterke aanwijzingen dat de verdachte lijdt aan een psychiatrische aandoening, waardoor hij waanbeelden heeft. C. was ervan overtuigd dat zijn vriendin geen tbc had en wilde niet dat zij de medicijnen daartegen slikte.