De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof overlegt dinsdag met zeven Nederlandse en drie Belgische burgemeesters over de terugkeer van jihadstrijders. 

Samen willen ze kijken hoe ze de naar schatting 750 teruggekeerde Syriëgangers in Europa in het vizier kunnen houden.

Dat schrijft het AD maandag. Een woordvoerder van Schoof bevestigt de berichtgeving.

Het gaat om de burgemeesters van Den Haag, Zoetermeer, Delft, Rotterdam, Arnhem en nog een stad waarvan de naam niet bekend wordt gemaakt. Namens België is in ieder geval de burgemeester van Antwerpen er bij. Het gesprek wordt gehouden in Delft.

Amsterdam werd ook genoemd door de krant, maar een woordvoerder van AT5 meldt dat de stad vertegenwoordigd wordt door Den Haag.

AIVD-topman Rob Bertholee zegt in de krant dat het van groot belang is om gezamenlijk alle teruggekeerde jihadstrijders in de gaten te houden. "De Schengenlanden zijn een open gebied, waar geen grenscontrole voor personen plaatsvindt", zegt hij. "Jouw terrorist is mijn terrorist."

Dreiging

Vorige week maakte de AIVD bekend dat de gewapende strijd in Syrië het leven heeft gekost aan veertien Nederlandse jihadstrijders. In totaal zijn sinds 2012 130 mensen uit Nederland afgereisd naar het land, van wie er bijna dertig zijn teruggekeerd. Vanwege de toegenomen dreigingen krijgt de AIVD volgend jaar 25 miljoen euro meer.