Het Nederlands elftal zal alleen worden gehuldigd wanneer de ploeg, voor het eerst in de geschiedenis, wereldkampioen voetbal wordt. KNVB en de gemeente Amsterdam hebben dat afgesproken.

Dinsdag 15 juli wordt als meest voor de hand liggende datum genoemd. 

De finale is op zondag 13 juli, de dag erna stapt de ploeg op het vliegtuig terug naar Nederland.

Het Nederlands elftal bereikte in de nacht van zaterdag op zondag na een bloedstollende wedstrijd tegen Costa Rica de halve finales van het WK.

Oranje liet het in Salvador aankomen op strafschoppen, die het beter nam dan de Costa Ricanen: 4-3. In de halve finale is Argentinië de tegenstander. Bij winst wacht Duitsland of gastland Brazilië in de finale. 

Volgens een KNVB-woordvoerder is na het bereiken van de halve finale ''het moment daar om de benodigde voorbereidingen te treffen''. Het besluit tot een volksfeest uitsluitend bij een wereldtitel is naar zijn zeggen ''de wens van het team''.

Bij een troostprijs gaat het feest niet door, zo hebben burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam en de KNVB besloten. Toen Nederland in 2010 tweede werd op het WK in Zuid-Afrika, kregen spelers en staf wel een rondvaart.

Voorbereidingen

Nu Nederland de halve finale heeft bereikt, gaat Amsterdam verder met de voorbereidingen van een eventuele huldiging. Zo krijgen politie, Waternet (verantwoordelijk voor het verkeer op de grachten) en alle betrokken gemeentelijke diensten het verzoek om rekening te houden met een huldiging.

Hoe het programma van de huldiging er precies uit zal zien, is nog niet bekend. Een rondvaart door de grachten is een mogelijkheid, maar helemaal zeker is het nog niet. Een tocht over de Amsterdamse wateren zou zo veel mogelijk Oranjefans de gelegenheid geven de spelers van het elftal te zien en toe te juichen. In 2010 trok de huldiging ruim een miljoen mensen naar de hoofdstad.

Afhankelijk van de uitslag van de halve finale Nederland-Argentinië wordt donderdagochtend verder gekeken naar de invulling van het mogelijke eerbetoon aan Oranje.

NOS

De NOS zal de huldiging waarschijnlijk uitzenden. Pas na een overwinning woensdag in de halve finale begint de omroep met de voorbereidingen.

"Als het programma bekend is, weten wij wat we kunnen gaan uitzenden en hoe. Nu is het daar nog een beetje vroeg voor'', aldus een woordvoerster.

Krul: 'Dit is een jongensdroom' | Van Persie prijst 'fantastische wissel' van Van Gaal | Van Gaal: 'Dit is mijn beste groep ooit'