In meerdere steden loopt het uitgaanscentrum zaterdagnacht vol met Oranjefans. Volgens de Rotterdamse en de Haagse politie is het feest in de steden.

Fans die in Rotterdam in het Museumpark naar de wedstrijd keken, verspreidden zich na afloop van de wedstrijd van Nederland tegen Costa Rica over de stad.

In Den Haag zijn in de nacht van zaterdag op zondag 12 mensen opgepakt na het einde van de wedstrijd. De politie spreekt van kleine incidenten. ''De meeste voetballiefhebbers verdienen een compliment voor de wijze waarop zij de overwinning vierden'', meldde een woordvoerder.

Agenten hielden de 12 verdachten aan in de omgeving van de Zuiderparklaan, de Hoefkade en het Lorentzplein. Dat gebeurde onder andere voor het niet voldoen aan een gegeven bevel, het afsteken van vuurwerk, openbare dronkenschap, baldadigheid en belediging.

Bomvol

In Groningen was de wedstrijd op de Grote Markt op een groot scherm te volgen. Dat verliep allemaal zonder problemen, liet de gemeente weten. De gemeente had na het begin van de wedstrijd mensen opgeroepen niet meer naar het plein te komen, omdat het al bomvol was. Volgens de organistie waren er 4500 mensen.

''Het was een heel gave ontlading'', omschreef Sil Doeksen, bedrijfsleider van één van de kroegen aan de Grote Markt, het moment waarop keeper Tim Krul de beslissende penalty stopte. Rond half 2 waren er volgens hem nog zo'n 2500 mensen op het plein, maar ook die moeten daar weg.

Dat hoeft volgens Doeksen geen probleem te zijn. ''Groningen heeft geen sluitingstijd, dus ik denk dat het een uurtje of 9 wordt'', zei Doeksen lachend.

Sneeuw

Duizenden Oranjefans in het Rotterdamse Museumpark zagen even na elf uur geen voetbal maar 'sneeuw'. Het grote scherm was uitgevallen, zo meldde een woordvoerster van Rotterdam Festivals.

De fans reageerden met boegeroep; een aantal fans ging direct weg, op zoek naar een plek waar ze de wedstrijd wel konden zien. De organisatie kreeg het scherm een kwartier na uitvallen weer aan de praat.

Brandje

Tijdens de wedstrijd was een brandje uitgebroken in een café in Lith, in de buurt van Oss. Vier mensen ademden rook in en werden ter plekke behandeld door ambulancemedewerkers, zo liet de brandweer weten. Het café moest dicht.

Het vuurtje brak iets na 22.30 uur uit, richting het einde van de eerste helft. De vlammen waren vrij snel geblust. Over de oorzaak is nog niets bekend.