De gemeente Delft kreeg twee jaar geleden een melding van een moskee over radicaliserende moslimjongeren, maar deed daar niets mee.

Het groepje van zo'n tien Delftse vrienden reisde een paar maanden later af naar Syrië. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

De jihadstrijders werden een tijdje voor hun vertrek uit de plaatselijke moskee gezet vanwege hun gedachtegoed. De moskee meldde dit bij de politie, die de informatie doorspeelde aan onder meer de gemeente.

De gemeente bevestigt tegenover de krant dat er niets met de melding is gedaan. "We waren er ons toen absoluut niet van bewust dat radicalisering een probleem is", zegt het hoofd veiligheid van de gemeente in de krant.

'Geen prioriteit'

Dat blijkt ook wel uit een notitie waarin de gemeente kort voor het vertrek van de Syriëgangers schreef dat radicalisering 'geen hoge prioriteit heeft'. Anders dan in andere steden zouden er 'geen alarmerende situaties bestaan' op grond waarvan actie nodig was.

De Delftse jihadisten zouden zijn geradicaliseerd na de mislukte overval op een supermarkt in Moerkapelle in 2010, waarbij enkelen uit de groep betrokken waren.

Een van de overvallers kwam daarbij om het leven. De vriendengroep was ontdaan door zijn dood en zocht de moskee op, waar ze volgens de NRC overtuigd raakten van het nut van de jihad.

Den Haag

De gemeente Den Haag kondigde zaterdag aan het budget voor de bestrijding van jihadisten en het opvangen van teruggekeerde Syriëgangers vanaf volgend jaar structureel te verhogen naar 350.000 euro.

Dat bevestigde een woordvoerder van de gemeente zaterdag na berichtgeving hierover in het AD. Het jaarlijkse budget voor dergelijk terrorismebestrijding was 150.000 euro.

Bij het tegengaan van radicalisering door Haagse moslims werkt de gemeente nauw samen met het Openbaar Ministerie, politie en veiligheidsdienst AIVD. Ook voert ze overleg met andere grote steden als Amsterdam en Rotterdam.

Naar verluidt kampt Den Haag met ongeveer tweehonderd radicale moslims die openlijk voor hun gedachtegoed uitkomen. Circa dertig Haagse jihadisten zijn de afgelopen periode naar Syrië vertrokken. Een aantal van hen is weer teruggekeerd.

Wilders

PVV-leider Geert Wilders wil dat de Tweede Kamer terugkeert van reces om het kabinet ertoe aan te zetten snel maatregelen te nemen tegen het opkomend jihadisme in Nederland. Hij wil een debat daarover voeren met premier Mark Rutte. Wilders heeft zaterdag een brief met dit verzoek gestuurd aan voorzitter Anouchka van Miltenburg van de Tweede Kamer, zo laat hij weten.

Regeringspartijen VVD en PvdA zien niets in het verzoek.