De geplande bouw van vier centra voor protonentherapie tegen kanker gaat mogelijk toch niet door. De zorgverzekeraars willen met slechts één centrum een contract afsluiten.

Dat meldt de Volkskrant zaterdag.

Verzekeraars stellen dat de meerwaarde van protonentherapie in veel gevallen nog niet voldoende is aangetoond. Verder is het veel duurder dan gewone bestraling.

De verzekeraars schrijven in een nog vertrouwelijk advies aan het landelijk bestuur van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) dat zij met één centrum een contract willen afsluiten. ZN neemt komende week een besluit.

Het UMC in Maastricht, het UMC Groningen, een Amsterdams consortium van het AMC, VUmc en Antoni van Leeuwenhoek en een samenwerkingsverband van het Erasmus MC (Rotterdam), LUMC (Leiden) en TU Delft hebben een vergunning gekregen om kankerpatiënten in de toekomst te behandelen met protonentherapie.

Bij deze therapie wordt bestraald met geladen deeltjes (protonen), die nagenoeg hun volledige energie precies op de juiste plaats in de tumor afgeven. De behandeling met protonen richt minder schade aan in het lichaam dan de gangbare bestraling.