Als jonge kinderen heel erg lijden en als er geen mogelijkheden zijn om hun lijden te verlichten, moeten artsen de mogelijkheid hebben om een einde te maken aan hun leven.

Professor Eduard Verhagen, kinderarts van het Universitair Medisch Centrum Groningen, pleit daarvoor in Nieuwsuur van zaterdag, zo kondigt het programma aan op zijn website.

In de wet staat dat euthanasie alleen mogelijk is bij wilsbekwame volwassenen. Ook ernstig zieke kinderen vanaf 12 jaar kunnen in overleg met hun ouders een einde aan hun leven laten maken. Verder kunnen artsen in ernstige gevallen besluiten om het leven van kinderen tot 1 jaar te beëindigen.

Tussen 1 en 12 jaar is euthanasie niet mogelijk. ''Het is merkwaardig dat er voor even onbekwame kinderen van iets meer dan 1 jaar nog geen regeling is'', stelt Verhagen. Hij vindt dat artsen en ouders samen ook een beslissing moeten kunnen nemen over het leven van die kinderen.

''Het gaat om kinderen die ondraaglijk lijden en in de loop van hun leven alle vermogens die ze hadden, verliezen en uiteindelijk overlijden. Voor die kinderen moet het mogelijk zijn om hun leven actief te beëindigen, zoals dat nu al mogelijk is voor pasgeborenen.''

Standpunt bepalen

De VVD staat open in deze kwestie, zegt VVD-Kamerlid Ockje Tellegen in een reactie. ''We willen eerst weten hoe de kinderartsen zelf tegen deze kwestie aankijken. Ze zijn bezig om standpunt te bepalen.'' Ze had al Kamervragen gesteld over euthanasie bij kinderen naar aanleiding van de nieuwe Belgische wetgeving, die dit wel toestaat. Ook wil ze weten hoe vaak het voorkomt dat een kind mogelijk voor euthanasie in aanmerking komt.

Ook het CDA wil eerst een nader advies van de beroepsgroep van kinderartsen afwachten. Maar CDA-Kamerlid Mona Keijzer benadrukt dat haar partij zeer terughoudend is met euthanasie. ''Het moet echt een laatste middel zijn en ook moet worden nagedacht wat het betekent voor de familie en voor de artsen.''