De ruim honderd uitgeprocedeerde asielzoekers in de zogenoemde Vluchthaven in Amsterdam moeten het pand uiterlijk woensdag hebben verlaten.

De voormalige gevangenis in de Havenstraat wordt donderdag ontruimd. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan vrijdag gemeld in een brief aan de bewoners van de Vluchthaven.

Eerder op de dag bepaalde de rechter dat de asielzoekers binnen vier dagen moeten zijn vertrokken.

De asielzoekers kregen een half jaar geleden toestemming van de gemeente om hier tot 1 juni te blijven, maar ze wilden vervolgens niet weg. De gemeente stapte daarop naar de rechter.

Volgens de rechter hoeft de gemeente geen collectieve opvang te bieden aan de bewoners van de Havenstraat.

Nieuwe aanvraag

Ondanks dat de rechter de gemeente in het gelijk stelde, lijkt niet alle hoop voor de asielzoekers vervlogen.

Volgens de rechter kunnen zij ieder individueel opnieuw een aanvraag bij de gemeente doen om aanspraak te maken op alternatief onderdak. De gemeente Amsterdam moet een ruimer criterium hanteren voor het beoordelen van deze aanvragen.

Dit blijkt uit recente rechterlijke uitspraken. Het zogeheten kwetsbaarheidscriterium is volgens de rechter mogelijk te beperkt. Dit zou kunnen betekenen dat meer bewoners van de Vluchthaven in aanmerking komen voor opvang dan waarvan de gemeente tot nu toe is uitgegaan.

Uitzichtloos

De rechter bepaalde op 20 juni in een tussenvonnis al dat het pand ontruimd mocht worden. De vraag die destijds nog openbleef, was of de gemeente bewoners alternatief onderdak moest bieden. De rechter wilde een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep afwachten, omdat die mogelijk van belang kon zijn.

Uit die uitspraak blijkt dat asielzoekers die geen verblijfsvergunning hebben en in een uitzichtloze situatie verkeren, aanspraak kunnen maken op maatschappelijke opvang.

Teleurgesteld

De Somalische vluchtelinge Ilhaam Awees reageerde vrijdag teleurgesteld. ''Ik weet niet wat ik moet zeggen. We moeten steeds weg. Dat betekent dat we weer op straat staan.''

Advocaat Pim Fischer van de asielzoekers zei dat hij schorsing gaat aanvragen van de beslissing. Hij zei ook in hoger beroep te gaan.