De politie is sinds vrijdagochtend bezig met een grote actie tegen de Brabantse coffeeshopketen The Grass Company.

De politie viel onder andere binnen bij vier coffeeshops in Tilburg en Den Bosch, het kantoor van het bedrijf in Tilburg en het huis van de directeur.

Het bedrijf wordt in verband gebracht met georganiseerde criminaliteit. Een onbekend aantal betrokkenen wordt verdacht van witwassen, hennephandel, valsheid in geschrifte, corruptie en belastingfraude. Er is bij de invallen echter niemand aangehouden.

Bij de in totaal twintig invallen is wel beslag gelegd op administratie, drugs, contant geld en bankrekeningen. Ook is beslag gelegd op negentien panden. Eerder deze week werd in het buitenland ook al beslag gelegd op grote geldbedragen. De actie was vrijdagavond nog volop bezig en precieze resultaten werden nog niet gemeld.

Aan de lang voorbereide actie werkten tweehonderd politiemensen mee. Het leger hielp mee met zoeken naar drugs en geld. De coffeeshops bleven vrijdag de hele dag dicht.

Bekijk beelden van de actie:

Vaker doelwit

Het bedrijf en de coffeeshops zijn vaak doelwit geweest van acties van de politie. Vorig jaar was er al een inval in het kantoorpand in Tilburg. Het onderzoek vrijdag staat los van de eerdere actie, zei een politiewoordvoerder.

In 2011 werd de voorraad van het bedrijf in beslag genomen. De politie noemde dat destijds toeval. Het bedrijf meende dat gericht jacht werd gemaakt op de voorraad.

Bij The Grass Company werken bijna zeventig mensen, exclusief ingehuurd personeel zoals portiers. Het personeel heeft vrijdag geschokt gereageerd. "Iemand heeft het op ons voorzien en we weten niet waarom", reageerde een woordvoerder.

De coffeeshops blijven vermoedelijk ook nog het hele weekeinde dicht.