De vrouw die vorig jaar in Weert thuiszorgmedewerkster Mariet Gelissen om het leven bracht, gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank in Roermond. 

Die rechtbank veroordeelde de 61-jarige Cornelia F. tot tbs met dwangverpleging voor moord met voorbedachten rade. Advocate Sandra Carli van F. bevestigde vrijdag berichtgeving hierover in de Limburgse kranten.

Volgens Carli was er bij F. geen sprake van voorbedachte rade. Daarvoor heeft de vrouw, die aan paranoïde schizofrenie lijdt, het besef niet, aldus Carli. Een chip in haar hoofd zou haar tot het steken van de medewerkster hebben gedwongen, verklaarde de vrouw voor de rechtbank.

De rechtbank heeft de vrouw ontslagen van rechtsvervolging omdat ze schizofreen is.

Plan

Nadat F. de vrouw had gestoken, liep het slachtoffer weg. ''F. heeft haar toen laten gaan'', zei Carli. ''Als je een plan hebt, maak je dat af. Dat was hier niet het geval.'' Gelissen is overigens enkele minuten later aan haar verwondingen overleden.

Cornelia F. lag al jaren overhoop met thuiszorg en wilde naar eigen zeggen een signaal afgeven aan de organisatie. De dood van de medewerkster veroorzaakte veel onrust bij collega's van het slachtoffer.

Briefje

Volgens de rechtbank was er sprake van een geplande moord. De vrouw had onder meer een briefje klaarliggen met notities over wat ze na haar daad aan de politie moest vertellen. Ook maakte ze geluidsopnames van het moment waarop zij de moord pleegde. Ze had de thuishulp naar de keuken geroepen met het doel haar daar met een mes te steken.