De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse gaat wandelaars volgen via GPS, om onder meer de mensenstroom beter te kunnen beheersen. Ook kunnen waar nodig bijvoorbeeld extra blarenprikkers ingezet worden.

Dat maakte marsleider Johan Willemstein donderdag bekend op de persconferentie van de 98e editie van de wandelvierdaagse, die dinsdag 15 juli van start gaat.

Wandelaars kunnen de app 4Walker gratis downloaden. Hiermee geven ze de organisatie toestemming om hen tijdens de Vierdaagse via GPS te volgen. "Deze gegevens worden alleen tijdens de vier wandeldagen gebruikt," zo belooft Willemstein.

De organisatie wil hiermee belangrijke informatie over dat wat er op het parcours gebeurt verkrijgen. Aan de hand daarvan kunnen eventueel maatregelen worden genomen. 

"We kunnen zo zien waar iedereen loopt, hierdoor kunnen we de mensenstroom beter beheersen", aldus Willemstein. "Ook kunnen we aanpassingen doen op de finishtijden en we kunnen zien waar er extra blarenprikkers nodig zijn."

Blaren turven

Op de app kunnen de wandelaars onder andere hun wandelsnelheid zien, de route bekijken en ook het actuele weerbericht is beschikbaar. Ook kunnen de lopers aangeven hoeveel blaren ze al op hebben gelopen. De app wordt geactiveerd met een polsbandje dat zij op het startterrein krijgen.

Familie en geïnteresseerden kunnen een wandelaar volgen via de betaalde app 4Follower. Wandelaars onderling kunnen elkaar ook 'volgen'.  De apps zijn te downloaden in de Appstore, Google Playstore en Windows Playstore.

WK-finale

De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls heeft donderdag alle 46.000 Vierdaagselopers alvast een hartelijk welkom geheten. Bruls is "trots en tevreden," over de "geweldige samenwerking" met alle betrokken partijen. "En het weer van vandaag hebben we ook over tien dagen," zo belooft hij.

De burgemeester heeft overigens nog een optimistische voorspelling. Hij houdt er namelijk "ernstig rekening mee" dat het Nederlands elftal zondag 13 juli, in het weekend waarin de Vierdaagsefeesten beginnen, de WK-finale zal spelen. 

Hij nodigt iedereen uit om dan in Nijmegen het voetbal te komen kijken. "Wij hebben namelijk de grootste fanzone van Nederland, nog groter dan die op het Museumplein in Amsterdam. De stad is er die week op berekend om 1,5 tot 2,5 miljoen bezoekers te ontvangen tijdens de feesten," aldus Bruls.

Het gebruikelijke vuurwerk dat gewoonlijk op zondagavond wordt afgestoken aan de Waalkade en de openingsact is van de Vierdaagseweek, wordt om deze reden eenmalig op maandagavond 14 juli de lucht in geschoten.

De Nijmeegse Vierdaagse vindt dit jaar plaats van 15 t/m 18 juli. Volg voor het laatste nieuws, routekaarten en extra informatie ook@NUvierdaagse op Twitter.

Of lees alles over de 98ste Nijmeegse Vierdaagse in ons dossier