De 47-jarige Helmonder Jos de G. wordt niet langer verdacht van moord op Nicole van den Hurk. Het Openbaar Ministerie heeft de beschuldigingen tegen hem beperkt tot verkrachting en doodslag, dat een lichtere aantijging is.

Officier van justitie Erna Vrijhoeven heeft dat donderdag bekendgemaakt op een regiezitting.

De aanklaagster legde uit dat onder andere de resultaten van tactisch en forensisch onderzoek de reden zijn geweest om de beschuldiging af te zwakken tot doodslag.

De 15-jarige Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995 toen ze op de fiets op weg was van haar oma naar een bijbaantje in een supermarkt. Bijna twee maanden later werd ze vermoord en verkracht gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.

Tbs'er Jos de G. werd in januari aangehouden omdat er overeenkomsten zijn tussen zijn DNA en sporen die destijds op het lichaam van het meisje zijn gevonden. Jos de G. ontkent dat hij betrokken is geweest.

Volgens zijn advocaat was Van der Hurk voor haar dood seksueel actief en is het dus mogelijk dat er helemaal geen sprake was van verkrachting. De DNA-sporen op haar lichaam kunnen ook van haar toenmalige vriendje zijn, of zelfs een derde onbekende.

Zes dingen over de zaak Nicole van den Hurk