Na ruim achttien jaar staat er een verdachte voor de rechter in de zaak over de dood van het meisje Nicole van den Hurk. NU.nl zet zes dingen op een rij die u hierover moet weten.

De toen vijftienjarige Van den Hurk verdween op 6 oktober 1995.

Ze vertrok van haar oma naar een bijbaantje in de supermarkt. Bijna twee maanden later werd haar lichaam gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.

De afgelopen jaren zijn er meerdere personen aangehouden.

Zo werd in 1996 haar stiefvader als verdachte gezien. Hij kwam korte tijd later weer op vrije voeten. Haar stiefbroer Andy zat in dat jaar ook korte tijd vast, evenals in 2011. Hij werd vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

De zaak is in 2011 weer opgepakt door een cold case-team.

Met verbeterde technieken kon het DNA van de dader vastgesteld worden. Het ging daarbij om sperma en haar, dat werd gevonden op het lichaam van Van den Hurk dat daarvoor opnieuw werd opgegraven. Dat leidde begin dit jaar tot de arrestatie van de 46-jarige Jos de G. uit Helmond.

De G. heeft meerdere vrouwen op gewelddadige manier verkracht.

In 2000 heeft hij zijn ex-vriendin twee keer seksueel misbruikt in haar eigen huis. Ook heeft hij in dat jaar een 20-jarige vrouw bruut verkracht. Daarnaast wordt hij in verband gebracht met een verkrachtingszaak uit 1987.

In 2001 is hij veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met dwangverpleging. De tbs was nog niet beëindigd toen hij dit jaar werd aangehouden.

De handelswijze bij andere verkrachtingen was voor het Openbaar Ministerie (OM) aanleiding om het DNA van De G. te vergelijken.

Net als Van den Hurk werden ook andere slachtoffers van de fiets gesleurd en meegenomen naar een gecamoufleerd gebied, zoals een bos of rietveld. Vanaf 2012 zorgde het tot steeds sterkere bewijzen dat De G. de tiener heeft verkracht en gedood.

Bij de start van de rechtszaak blijkt dat het OM de aanklacht moord tegen De G. heeft laten vallen, Hij wordt beschuldigd van verkrachting en doodslag.

Volgens de advocaat van De G. kan het DNA-spoor ook leiden naar andere personen.

Het zou niet vastgesteld zijn dat Van den Hurk is verkracht, omdat ze voor haar dood seksueel actief was. De DNA-sporen zouden ook van haar toenmalige vriend en een derde onbekende kunnen zijn. De officier van justitie vindt het echter verdacht dat er geen relatie tussen De G. en Van den Hurk was, terwijl er wel seksueel contact moet zijn geweest.

De advocaat van De G. vindt dat hij te weinig gelegenheid krijgt om de alternatieve scenario's te onderzoeken en heeft tevergeefs een verzoek tot wraking van de rechters ingediend.