De panden in de binnenstad van Leeuwarden die vorig jaar oktober door een vuurzee werden verwoest, waren niet brandveilig. 

Vuur en rook verspreidden zich daarom veel sneller dan had gemogen. Bij de hevige brand kwam een 24-jarige inwoner van Leeuwarden om het leven.

''De bouwkundige situatie van de getroffen panden voldeed niet aan de basale wettelijke eisen'', stelt de Inspectie Veiligheid en Justitie die onderzoek deed naar de brand woensdag.

Die brak aan het einde van zaterdag 19 oktober 2013 uit en verwoestte vijf panden aan de Kelders in het centrum van de Friese hoofdstad. Elf appartementen gingen verloren. De inspectie wil geen conclusies verbinden aan de uitkomsten van het onderzoek. ''Dat is eventueel aan justitie.'' Ook burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden wil nu nog geen conclusies trekken.

Woensdagochtend meldde het Openbaar Ministerie al dat het een 39-jarige medewerker van een kledingwinkel uit Drachten gaat vervolgen. In die winkel ontstond de fatale brand, doordat een gaskachel en een gasfles niet goed zouden zijn aangesloten, aldus justitie.

Geen blaam

De brandweer treft volgens het onderzoek geen enkele blaam. Die heeft volgens de onderzoekers ''goed gefunctioneerd''. Er is terecht gefocust op de redding van het slachtoffer, de juiste middelen zijn ingezet en de veiligheid van de brandweermannen zelf is nooit in gevaar geweest, staat in het rapport.

Niet alleen in Leeuwarden, maar ook elders in het land worden brandveiligheidseisen vaak niet gehaald, aldus de inspectie. Exacte cijfers ontbreken, maar ''we komen overal veel tekortkomingen tegen''.

Eigenaren van panden moeten volgens de inspectie door gemeenten veel nadrukkelijker worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid en ook hulp krijgen om hun zaken beter voor elkaar te hebben. Gemeenten moeten elk voor zich een goede inventarisatie maken van onveilige situaties, stellen de onderzoekers.