Een 39-jarige man uit Drachten wordt vervolgd voor de fatale brand in Leeuwarden in oktober vorig jaar. Hij wordt al langer als verdachte gezien.

De man wordt aangeklaagd voor brand door schuld met dodelijke afloop, heeft het Openbaar Ministerie woensdagochtend bekendgemaakt.

De medewerker van een kledingwinkel zou een gasfles niet goed hebben aangesloten op de kachel, waardoor een steekvlam ontstond. Daarop vatte kleding in de winkel vlam.

De man was een week na de brand in de winkel aan de Kelders in de binnenstad van de Friese hoofdstad al in beeld als verdachte. Hij zit echter niet vast omdat er maximaal twee jaar cel op staat. Voorlopige hechtenis is bij zo'n lage maximale straf niet mogelijk. De zaak komt in september voor de rechter. 

Bij de brand op 19 oktober kwam een 24-jarige man om het leven. Hij werd ingesloten door het vuur en kon ondanks contact met de brandweer niet meer worden gered. Meerdere panden werden getroffen door de vuurzee, waarvan er zes zware schade opliepen. 

In Leeuwarden wordt woensdagmiddag een onderzoeksrapport gepresenteerd over de grote brand. Het onderzoek is gedaan door de Inspectie Veiligheid en Justitie.