Van de honderd mensen die eind vorig jaar werden aangehouden tijdens rellen in het Brabantse dorp Veen worden er zeker 87 niet vervolgd. 

Tegen deze verdachten is niet genoeg bewijs. Het Openbaar Ministerie in Breda heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

In de nacht van 30 op 31 december werd in het Brabantse dorp een autowrak in brand gestoken en werd de politie bekogeld met lege flessen en zwaar vuurwerk.

Er werden zeker honderd arrestaties verricht nadat de daders een café waren ingevlucht. Alle arrestanten zaten tijdens oud en nieuw in de gevangenis.

Het OM staat nog steeds achter de massale arrestatie. ''De bewuste, massale confrontatie, het negeren van aanwijzingen van de politie en het gebrek aan verantwoordelijkheid om elkaar te corrigeren, rechtvaardigt de aanhouding van de honderd verdachten'', zegt hoofdofficier van justitie Jet Hoogendijk in een verklaring.

Voorbereid

Het OM concludeert uit telefoonverkeer en het zware vuurwerk, pepperspray en bivakmutsen die in het café werden gevonden dat het gewelddadige treffen is voorbereid.

Door de omstandigheden zoals het duister, rook en de beperkte aanwezigheid van agenten is de precieze rol van de 87 verdachten niet vast te stellen. Het onderzoek naar de rol van de overige verdachten loopt nog.

Advocaat Erik Thomas die met zijn kantoor meer dan 80 verdachten bijstaat, betwist dat alle arrestaties te rechtvaardigen zijn. ''Voor 87 mensen is het een blije boodschap dat het voorbij is maar we zullen zeker om schadevergoeding vragen'', reageerde hij. ''De nasmaak blijft wrang'', reageerde advocaat Tom Deckwitz namens 12 jongeren.

Burgemeester Fons Naterop van Aalburg is vooral opgelucht dat er voor veel mensen einde komt aan een lange periode onzekerheid, liet hij weten.