De ontnemingszaak tegen Willem Holleeder moet opnieuw worden behandeld door de rechtbank.

De eerdere uitspraak in de zaak door de rechtbank in Haarlem is niet zuiver, omdat Rino Verpalen een van de rechters was. En die heeft zich ernstig vergaloppeerd met uitspraken over Holleeder die hij in De Telegraaf heeft gedaan.

Dat betoogde Holleeders advocaat Stijn Franken dinsdag bij het gerechtshof in Amsterdam, dat zich over het hoger beroep in de ontnemingszaak van Holleeder buigt.

Verpalen en zijn collega-rechters veroordeelden Holleeder tot betaling van bijna 18 miljoen euro. Dat fortuin heeft hij volgens de rechters met afpersing binnengehaald.

Afpersing

Verpalen was de rechter die ook de gewone strafzaak tegen Holleeder en een groep medeverdachten voor zijn rekening nam. Hij en zijn collega's veroordeelden Holleeder tot negen jaar cel, wegens afpersing van onder meer Willem Endstra, de in 2004 doodgeschoten vastgoedmagnaat.

Enige tijd na het vonnis verschenen uitspraken van Verpalen in de krant, waarin hij een tip van de sluier oplichtte over zijn gedachten over de zaak en de persoon Holleeder.

Volstrekt 'not done' voor een rechter, vond advocaat Franken van meet af aan. Pogingen van zijn kant om Verpalen vervolgens van de ontnemingszaak af te krijgen, mislukten. Ook een klacht bij de Hoge Raad strandde. In het hoger beroep kaartte hij de kwestie opnieuw aan, omdat hij nog steeds vindt dat het ontnemingsproces niet eerlijk is verlopen door de rol die Verpalen erin heeft gespeeld.

Onwenselijk

Opmerkelijk was dat dinsdag het Openbaar Ministerie (OM) zei dat het ''hoogst onwenselijk'' is geweest dat Verpalen zich als rechter met de ontnemingszaak van Holleeder heeft beziggehouden, omdat het ontstane rumoer was te voorzien. Het OM noemde het ''onhandig'' dat de rechter zich niet heeft teruggetrokken. Niettemin vindt het OM dat de zaak in hoger beroep gewoon kan doorgaan.

Het hof beslist daarover op 30 september.