In Rotterdam is een 86-jarige bewoner van een verzorgingstehuis overleden door een te hete douche.

De man, die na een beroerte was opgenomen in het tehuis, werd maandag door een stagiaire op een douchebrancard onder de douche gezet. De stagiaire zou volgens nabestaanden van het slachtoffer een kapotte thermostaatkraan hebben opengedraaid, en even zijn weggelopen.

De man, die onbewaakt achterbleef, zou daarbij heet water over zich heen hebben gekregen. Het slachtoffer werd daarop naar het brandwondencentrum van het Maasstadziekenhuis gebracht, maar overleed er op donderdag.

De kleindochter van de man zette foto's van de brandwonden die haar grootvader opliep op Facebook. Zij schrijft daarbij dat een stagiaire per ongeluk de hete kraan opendraaide en wegliep om hulp te zoeken bij het wassen van de man.

'Tragisch incident'

Het verzorgingshuis zou volgens het AD spreken van een "tragisch incident" en erkennen dat er sprake was van een defecte kraan. De instelling ontkent echter aantijgingen van de familie dat het te wijten is aan bezuinigingen of de hoge werkdruk. Daarnaast weerspreekt het tehuis dat de stagiaire alleen zou hebben gewerkt. 

De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt het voorval.''Wij hebben de melding met spoed in behandeling genomen'', zegt een woordvoerder van de IGZ zaterdag. Over de inhoud daarvan doet de inspectie geen mededelingen.

'Aangeslagen'

Medewerkers van revalidatiecentrum Antonius IJsselmonde zijn "enorm aangeslagen", vertelde de locatiemanager. "Een stagiair stootte maandag tijdens het douchen van mijnheer tegen de thermostaat van de kraan. Achteraf bleek die kapot te zijn, waardoor er gloeiend heet water uit de douche kon komen.

De stagiair en een gediplomeerde zuster waren de hele tijd in de doucheruimte", vertelt de locatiemanager. "Wij hebben de familie en de IGZ daarna ingelicht. Het is een heel naar incident." Alle andere kranen met thermostaten in het gebouw zijn gecontroleerd. "Daarmee was niets mis", aldus de manager.

Antonius IJsselmonde valt onder zorgorganisatie Laurens.