Een eerste onderzoek naar de gebeurtenissen rond huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn, is afgerond. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) liet dat woensdag weten. 

Op zeer korte termijn gaat een onafhankelijke evaluatie van start rond het handelen van alle betrokken instanties. Dat heeft een woordvoerder van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) laten weten.

De inspectie wil niet zeggen wat er uit het onderzoek is gekomen. ''We wachten nu op de uitkomsten van het extern onderzoek.''

In dat onderzoek wordt onder meer gekeken naar het optreden van de IGZ in deze zaak. Ook de rol van het Openbaar Ministerie, de beroepsverenigingen van artsen LHV en KNMG en het ziekenhuis AMC wordt onderzocht.

Zelfmoord

Huisarts Tromp werd vorig jaar op non-actief gezet na een door hem uitgevoerde pijnbestrijding bij een terminaal zieke patiënt. Die overleed kort daarna. Tromp pleegde zelfmoord na het bevel te stoppen met zijn praktijk.

Een coassistent van het AMC was aanwezig toen Tromp de pijnbestrijding uitvoerde en had grote vragen bij het handelen van de huisarts. Dat heeft ze eerst besproken met hem en vervolgens, toen ze met vragen bleef zitten, gemeld bij haar begeleider van het AMC. Het AMC heeft de IGZ ingelicht, die dan weer het OM ingeschakeld heeft.