Pleegmoeder Wilma E. van christelijk gezinshuis De Loot in Nieuwleusen had moeten weigeren toen er te veel kinderen aan haar zorg werden toevertrouwd. 

Om die reden is ze strafrechtelijk verantwoordelijk voor de mishandeling van drie kinderen, zei de officier van justitie dinsdag.

Tegen de 73-jarige Wilma E. is in de rechtbank in Zwolle 9 maanden cel voorwaardelijk geëist.

Ze zou in De Loot, onderdeel van christelijke leefgroep De Terebint, kinderen hebben geslagen met een kleerhanger. Die moesten bovendien onder een koude douche gaan staan of ze werden buiten in de sneeuw gezet, aldus het OM.

Onmacht

E. heeft deels bekend en zegt uit onmacht te hebben gehandeld. De mishandelingen kwamen enkele jaren terug via de media naar buiten. Het strafrechtelijk onderzoek kwam erdoor in een stroomversnelling, aldus de officier.

Destijds werden Kamervragen over de kwestie gesteld en ook koepelorganisatie William Schikker Groep (WSG) liet de zaak onderzoeken. Duidelijk werd dat er veel te veel kinderen in De Loot werden geplaatst en dat hulpverleners nauwelijks contact hadden. 'Opvoedmoeder' Wilma kreeg amper ondersteuning, ondanks het feit dat ze met probleemkinderen werkte.