Honderden studenten geschiedenis, communicatie- en informatiewetenschappen hebben de afgelopen jaren te makkelijk hun bul gehaald.

Zo'n 13 procent van de universitaire opleidingen (26 van de 212) in de geesteswetenschappen scoren onder de maat.

Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Voor deze 26 opleidingen dreigt het doek te vallen als ze het hersteltraject van twee jaar niet goed doorlopen. De Universiteit Maastricht scoort volgens het onderzoek het slechtst. Zes van de zeven opleidingen scoren onder de maat. 

De Universiteit Utrecht, de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen scoorden elk vier onvoldoendes, de Vrije Universiteit Amsterdam drie en de Universiteit Leiden twee. Vooral de opleidingen Geschiedenis, Kunst en Cultuur en Communicatie- en Informatiewetenschappen bleken onder de maat.

Eindniveau

Volgens NVAO-voorzitter Anne Flierman zit het probleem vooral in het eindniveau. Daarnaast kwamen onvoldoendes voor bij het academisch gehalte, de samenhang tussen programma-onderdelen of het functioneren van de examencommissie.

"Dit beeld is niet goed", aldus Flierman in een verklaring. "Gelukkig zag de NVAO bij alle opleidingen voldoende mogelijkheden om de problemen op te lossen." 

Signaal

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) ziet de onvoldoendes als "een duidelijk signaal dat er meer aandacht moet komen voor onderwijs bij universiteiten", zo laat het in een reactie weten.

"De afgelopen paar jaar is er te veel aandacht geweest voor onderzoek waardoor er te weinig aandacht is besteed aan kwalitatief goed onderwijs", aldus ISO-voorzitter Ruud Nauts in een verklaring. 

Dinsdag debatteert de Tweede Kamer al over een eerder verschenen rapport waarin de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid de noodklok luidt over de staat van het Nederlandse onderwijs.