Het Nederlands elftal gaat dankzij een koelbloedige 2-0 zege op Chili als winnaar van groep B naar de achtste finales van het WK. Daarin wacht Mexico als opponent.

Het spel van het elftal van bondscoach Louis van Gaal was erg pover, maar aan de drie poulewedstrijden heeft Nederland wel het maximale aantal van negen punten overgehouden. Op papier is het vervolg van het toernooi nu een stuk gunstiger dan wanneer Oranje achter Chili tweede was geworden.

De wedstrijd in de prachtige Arena de São Paulo leek maar weinig op de spectaculaire en doelpuntrijke ontmoetingen met Spanje en Australië. Omdat een gelijkspel genoeg was voor de groepszege hoefde Oranje ook niet zo nodig, maar het beoogde countervoetbal kwam nauwelijks uit de verf.

Wel verdedigde Nederland kort en agressief, met onder anderen een opnieuw zeer sterke Nigel de Jong op het middenveld en een prima spelende Dirk Kuijt als verrassende linksback. In balbezit had Nederland echter grote moeite om de eenzame spitsen Arjen Robben en Jeremain Lens te bereiken. Ook Wesley Sneijder kwam in het stuk bijna niet voor.

Bij Chili werd de belangrijke middenvelder Arturo Vidal gespaard, waardoor het gevaar vooral van Alexis Sanchez moest komen. De aanvaller van FC Barcelona draaide zich soms knap vrij, maar kwam dan telkens weer een nieuwe Oranje-verdediger tegen.

Druk

De enige echte kans voor Chili voor rust was voor FC Twente-speler Felipe Gutierrez. De vervanger van Vidal kon na een corner vrij inschieten, maar mikte over het doel van Jasper Cillessen.

Chili had veel meer balbezit en hield Oranje onder druk, maar kon desondanks geen bres slaan. Pas na een half uur werd Oranje voor het eerst gevaarlijk, uiteraard via Arjen Robben. Eerst kopte Stefan de Vrij uit diens vrije trap naast, even later ging Robben er zelf vandoor. Zijn indrukwekkende solo vanaf eigen helft eindigde met een schuiver die een metertje naast ging.

In het tweede bedrijf bleef het spelbeeld hetzelfde. Chili bleef dreigend en claimde een keer tevergeefs een strafschop. De sterk leidende arbiter Bakary Gassama trapte sowieso niet in valpartijen. In de tegenstoot stuitte Robben van afstand op keeper Claudio Bravo. Het waren zeldzame kansen in het vooral tactische steekspel.

Invallers

Het inbrengen van Memphis Depay en Leroy Fer voor de tegenvallende Lens en Sneijder pakte vervolgens uitstekend uit voor Nederland. Eerst zag Depay een hard schot gekeerd worden door Bravo, even later kopte Fer zijn ploeg naar de bevrijdende 1-0, na een perfecte voorzet van Daryl Janmaat. Hij stond toen pas 1,5 minuut in het veld.

De hechte defensie van Oranje hield ook in de slotfase stand. In blessuretijd kon Depay na een prachtige uitbraak op aangeven van Robben er met zijn tweede WK-goal zelfs 2-0 van maken.

Groepswinnaar Nederland speelt zondag pas haar achtste finaleduel. In Fortaleza is dan de nummer twee uit groep A, Mexico, de tegenstander. De Mexicanen wonnen maandagavond met 3-1 van Kroatië. Chili treft Brazilië, dat met 4-1 te sterk was voor Kameroen.

Van Gaal: 'Als het beter gaat in balbezit kunnen we titel pakken' | Robben: 'Misschien heeft Van Gaal een gouden pik' | Vlaar: 'Genot om hier deel van uit te maken' I Kuijt: 'Voor het eerst van mijn leven kramp' I Bekijk het programma en de uitslagen op het WK