Maarten Ruys (59) is maandag door minister Edith Schippers (Volksgezondheid) benoemd als interim-voorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). 

Dat heeft het ministerie van VWS bekendgemaakt.

Ruys vult een van de plaatsen op die vrijkwamen nadat de twee leden van Raad van Bestuur van de NZa vorige week waren opgestapt. Dat deden ze na ophef die ontstond door berichtgeving in NRC Handelsblad over door derden betaalde (dienst)reizen.

Volgens de krant zijn regelmatig reizen betaald door organisaties of bedrijven waar de NZa toezicht op moet houden of die opdrachten krijgen van de zorgautoriteit.

Onder andere de SP, het CDA en GroenLinks hadden kritiek op de NZa. "Je moet van alle smetten vrij zijn als toezichthouder. De geloofwaardigheid als 'streng toezichthouder’ is weg", vond Renske Leijten (SP). "Kennelijk voelt de NZA-top zich boven haar eigen regels staan. Dit beschadigt de NZa'', zei Linda Voortman (GroenLinks).

Half jaar

Maarten Ruys is benoemd tot 1 januari 2015 of tot er definitief een nieuwe voorzitter is. Ruys was tot voor kort gemeentesecretaris van de gemeente Groningen en eerder was hij de hoogste ambtenaar, secretaris-generaal, op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.