De vervoerders op het spoor hebben een akkoord bereikt over de langeafstandskorting voor treinreizigers. Voortaan geldt deze korting voor iedereen die op saldo met een ov-chipkaart reist.

Dat meldt het Nationaal OV-Beraad maandag. In het NOVB werken vervoerders, reizigersorganisaties en de overheid samen.

De langeafstandskorting was het laatste struikelblok voor de definitieve overgang naar de ov-chipkaart. De prijs van reizen op saldo met meerdere vervoerders, zoals NS, Veolia en Arriva, wordt gelijk aan de prijs van een los treinkaartje, zo staat in een verklaring.

De korting geldt als een rit 40 kilometer of langer is: hoe langer de reis, hoe meer korting. De nieuwe regeling gaat woensdag in. "Om het reizen met het openbaar vervoer aantrekkelijk te houden, was met het NOVB afgesproken dat er een langeafstandskorting zou komen, die over de grenzen van de vervoerders heen geldt."

Vervoersgrenzen

De NS hanteert op dit moment al een langeafstandskorting, maar voor reizigers met een OV-chipkaart stopt die korting echter op het moment dat er van de NS naar een andere treinvervoerder wordt overgestapt. Dit is niet het geval voor reizen met het oude papieren kaartje: deze korting geldt ook over de grenzen van treinvervoerders heen.

Het oude treinkaartje wordt op 9 juli vervangen door een chipkaart voor eenmalig gebruik. Hierdoor zou de korting over de grenzen van de vervoerders komen te vervallen, waardoor de prijsverschillen opeens een stuk groter worden. Voor deze (overigens ook papieren) eenmalige ov-chipkaart, zonder saldo, moet echter wel een toeslag worden betaald.