De veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. heeft een woning gevonden boven een kinderopvang en een buitenschoolse opvang in Amersfoort. 

De gemeente vindt deze locatie niet geschikt en heeft hem verzocht naar een andere woning uit te zien.

Van der V. heeft al een aanbod gekregen, maar dat heeft hij afgewezen. Dat laten hij en burgemeester Lucas Bolsius (CDA) weten. De burgemeester weet al sinds mei dat Van der V. in zijn gemeente woont.

Bolsius stelt dat hij Van der V. niet kan dwingen ergens anders te gaan wonen. Hij heeft zijn straf namelijk uitgezeten en is dus een vrij man, aldus de burgemeester. 

Flatgenoten

Omdat Van der V. zelf de media heeft benaderd om aandacht voor de situatie te vragen en zijn woonplaats bekend heeft gemaakt, oordeelde de burgemeester dat de weg vrij was om de buurt te informeren.

De burgemeester heeft de flatgenoten van de pedoseksueel zaterdag bijgepraat. Dat gebeurde in de gemeenschappelijke ruimte van de flat.

''Er zijn daar zeker zorgen van mensen die zich afvragen of hun kleinkinderen nog wel veilig langs kunnen komen. Dat kan. Je moet waakzaam zijn, maar dat moet altijd. Elk jaar zijn er zeshonderd tot zevenhonderd zedendelinquenten die terugkeren in de maatschappij'', aldus Bolsius.

De burgemeester voelde ook begrip van bewoners die zeiden dat Van der V. zijn straf heeft uitgezeten en nou eenmaal ergens moet wonen.

Vergunning

Namens de burgemeester kreeg Sytze van der V. begin mei nog een vergunning om in het appartement van een woningcorporatie te gaan wonen. Hij voelde zich tot dusver niet onveilig in de buurt.

Sytze van der V. vindt het onacceptabel dat de burgemeester zijn woonplaats nu bekend heeft gemaakt. Hij houdt hem verantwoordelijk voor zijn veiligheid en alles wat er gaat gebeuren, liet hij zaterdag in een reactie weten. Hij zegt dat de geboden alternatieven slechter zijn, bijvoorbeeld qua ruimte. ''Ik wil best meewerken maar wil er niet op achteruitgaan."

Woningcorporatie

Woningcorporatie de Alliantie had geen idee dat Van der V. een woning van de volkshuisvester in Amersfoort huurt. "Voor ons kwam dat nieuws ook als een verrassing", laat een woordvoerder weten. 

Voor de corporatie was Van der V. een woningzoekende 'als ieder ander', aldus de zegsman. Dat het specifiek om hem ging, was bij de woningcorporatie niet bekend. "Wij hoorden het ook pas vrijdag toen we ermee werden geconfronteerd dat de burgemeester de bewoners ging informeren." 

Zwervend bestaan

Eindhovenaar Sytze van der V. (66) is veroordeeld voor misbruik van jongens. Zijn zaak werd in 2009 landelijk bekend toen burgemeester Rob van Gijzel hem een gebiedsverbod oplegde voor heel Eindhoven. Vorig jaar kwam hij vrij en sindsdien leidde hij een zwervend bestaan. In april weigerde een woningstichting in Zeist hem een huis omdat er veel scholen en een speeltuin in de buurt waren.

Bekijk de reactie van burgemeester Bolsius: