De Van Nellefabriek in Rotterdam heeft een plaats gekregen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Dat heeft het werelderfgoedcomité van Unesco zaterdag tijdens een vergadering in Qatar besloten.

Het Koninkrijk der Nederlanden telt nu tien erkende erfgoederen, waaronder de Waddenzee, de Amsterdamse grachten en de molens bij Kinderdijk.

De erkenning betekent, naast wereldwijde reclame voor het gebouw, dat de Nederlandse overheid zich verplicht tot goed beheer van het object. De Van Nellefabriek krijgt nu niet direct geld van Unesco.

Een delegatie uit Rotterdam, met onder anderen burgemeester Ahmed Aboutaleb, was in Qatar aanwezig op het moment dat de toekenning kwam.

Verheugd

Aboutaleb reageerde verheugd op het eerste Unesco-erfgoed in zijn stad. ''Rotterdam is onbetwist dé architectuurstad van Nederland. Ik ben dan ook ontzettend trots op onze nieuwe én historische iconen".

"De Van Nellefabriek is één van die iconen; een gebouw dat uniek is voor zijn tijd, in materiaal en vorm en vanuit sociaal oogpunt". De nieuwe status van het complex ziet hij als een geschenk voor alle toekomstige generaties.

Goud

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zei bij het indienen van het nominatiedossier vorig jaar dat Nederland met de Van Nellefabriek goud in handen had.

''Dit prachtige gebouw is een voorbeeld van hoe monumenten bewaard en levend gehouden kunnen worden voor volgende generaties. Aan het gebouw zijn de nodige aanpassingen gedaan, maar de geest van weleer leeft in alle opzichten voort", aldus Bussemaker.

Inmiddels is de fabriek, onder de naam Van Nelle Fabriek, al jaren succesvol in gebruik als kantoor en als locatie voor evenementen.