Han Büchner stond jarenlang als drogist op de Nijmeegse Vierdaagse, maar dit jaar moet hij stoppen met het verkopen van blarenpleisters en zalfjes. "Ik ben door de organisatie aan de kant gezet", zegt de 69-jarige Büchner tegen NU.nl.

"Ik deed er alles aan om het de Vierdaagse-lopers zo prettig mogelijk te maken", vervolgt Büchner. "We zorgden altijd voor een servicemoment. In totaal stonden we altijd met twee of drie tenten op de Vierdaagse. Ook hadden we een pendeldienst om de lopers zo goed mogelijk te voorzien."

Bijna twintig jaar stond Büchner met zijn tent op het Wedren, de start- en finishplaats van de Nijmeegse Vierdaagse.

Afgelopen najaar kreeg Büchner een brief met de voor hem onverwachte mededeling dat er dit jaar een inschrijving zou zijn voor wie de rol van Vierdaagse-drogist mocht vervullen. Het inschrijfgeld bedroeg 10.000 euro. "Moest ik ineens zo'n groot bedrag ophoesten. Voorheen heb ik nooit een contract moeten ondertekenen", zegt Büchner.

Teleurstelling

In januari krijgt hij te horen dat de keuze is gevallen op Bewust Winkelen, dat wordt beheerd door groothandel Holland Pharma.  

Büchner, die een aantal jaar geleden zijn drogisterij in Wijchen verkocht en nu een alternatieve genezingspraktijk heeft in Mook (nabij Nijmegen), is hier erg boos om. "De organisatie gunt het mij niet. Bram Brinkman beseft niet wat hij heeft gedaan. Ik heb ook nog nooit een reden van hem gehoord."

Bram Brinkman, sponsormanager van de Nijmeegse Vierdaagse, begrijpt de teleurstelling bij Büchner, maar benadrukt dat de drogist op de hoogte was gesteld van de procedure. "We hebben met Büchner gesproken en hem ingelicht dat we voor een andere partner hebben gekozen."

"Het is niet zo dat we het hem niet gunnen, maar we denken dat Bewust Winkelen beter bij de uitstraling van de Vierdaagse van deze tijd past. En ja, daar horen natuurlijk ook commerciële belangen bij."

Strop

Büchner begrijpt Brinkman niet. "Ik heb nog nooit een conflict gehad met Brinkman. De verstandhouding was goed. Daarom vind ik het heel absurd wat er nu gebeurt." Ook Brinkman bevestigt dat hij nooit ruzie heeft gehad met Büchner.

Büchner verwijt het Bewust Winkelen niet dat ze zijn plek op de Vierdaagse innemen, maar vindt het wel een slechte zaak voor de Vierdaagse.

"Groothandels drukken de kleine ondernemers weg. Het is een strop voor de ondernemers in en rondom Nijmegen. De politiek moet iets doen, zodat de kleine ondernemers op de Vierdaagse kunnen blijven staan."

Inschrijfgeld

Jan Bouwman, directeur van Holland Pharma, ontkent dat de kleine ondernemers worden weggedrukt. "Een aantal drogisten uit de omgeving gaat ons juist helpen met het verkopen van producten. Ze werken voor drogisterijen die zich bij Bewust Winkelen hebben aangesloten."

Bouwman benadrukt dat alles op een correcte manier is gegaan. "We zijn door de organisatie benaderd en hebben ons ingeschreven. Vervolgens zijn we het toen geworden. Het klopt dat we daar 10.000 euro inschrijfgeld voor hebben betaald."

Büchner zal de zaak verder laten rusten. Hij beseft naar eigen zeggen dat hij weinig kan beginnen, omdat er voorheen nooit met contracten werd gewerkt. "Deels heb ik het altijd vrijwillig gedaan, maar er waren ook jaren dat ik er wat aan verdiende."

Büchner: "Het is erg jammer, maar ik ga me niet te veel ergeren, want van ergernis word je ziek."

Alles over de Nijmeegse Vierdaagse in ons dossier

De Nijmeegse Vierdaagse vindt dit jaar plaats van 15 t/m 18 juli. Volg voor het laatste nieuws, routekaarten en extra informatie ook @NUvierdaagse op Twitter.

Lees ook: Wie veel wandelt, krijgt geen blaren meer