De ruim honderd uitgeprocedeerde asielzoekers in de zogenoemde Vluchthaven in Amsterdam hoeven daar voorlopig nog niet weg.

De gemeente Amsterdam wilde het pand ontruimen en had de bewoners voor de rechter gedaagd. Maar de rechtbank in Amsterdam besloot vrijdag de beslissing aan te houden.

De zaak komt nu pas 4 juli weer aan de orde, zei de advocaat van de asielzoekers, Pim Fischer. Beide partijen krijgen de gelegenheid schriftelijk te reageren.

De rechter wil eerst nog weten of een recente uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van belang is in deze kwestie. Eerder bleek uit een uitspraak van deze hogere beroepsinstantie dat asielzoekers zonder verblijfsvergunning in aanmerking kunnen komen voor maatschappelijke opvang.

Deze uitspraak was nog niet bekend toen het kort geding vorige week diende. De rechter wil nu weten of de gemeente de groep alternatieve opvang moet aanbieden.

Onderdak

De gemeente bood de asielzoekers een half jaar geleden onderdak aan in een voormalige gevangenis in de Havenstraat. Ze mochten hier tot 1 juni blijven, maar weigerden weg te gaan. Per 1 juli moet het pand leeg worden opgeleverd aan het Rijk.

Volgens de gemeente is er bovendien geen geld en personeel meer om het gebouw open te houden. De asielzoekers weigerden weg te gaan, omdat ze anders op straat zouden komen te staan. Eerder verbleven ze in onder meer een gekraakte kerk en in een tentenkamp.

Tijdelijke opvang

De gemeente vindt dat ze geen alternatieve opvang hoeft te bieden aan deze groep. De gemeente heeft inmiddels wel tijdelijke opvang geregeld voor een groep van in totaal 28 personen die door de GGD als kwetsbaar zijn aangemerkt en mensen die bereid zijn terug te keren, maar nog tijd nodig hebben dat te regelen.

Het besluit van de rechtbank gaat Amsterdam minstens 20.000 euro kosten. Omdat de gemeente de gevangenis aan de Havenstraat niet zoals gepland op 1 juli kan opleveren aan de eigenaar, het Rijk, moet de stad een boete van 5.000 euro per dag betalen. Dat liet burgemeester Eberhard van der Laan weten in reactie op de uitspraak.

Ook is er vanaf 1 juli geen toezicht meer in de Havenstraat.