De Hells Angels kunnen voorlopig niet terecht in een pand aan de Markt in Kerkrade. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft daar donderdag een stokje voor gestoken.

Woensdag liet de huidige eigenaar, vastgoedmagnaat Joep J., weten het pand aan de Hells Angels te verkopen.

De Angels hebben de sleutel al. Maar op het pand heeft justitie beslag laten leggen in een strafrechtelijk onderzoek tegen Joep J., die verdacht wordt van grootschalige fraude.

"De Hells Angels mogen wel een voorlopig koopcontract sluiten, maar de overdracht kan niet plaatsvinden", zegt een woordvoerster van het OM.

Mochten de Hells Angels zich desondanks in het voormalige restaurant aan de Markt in Kerkrade laten zien, dan grijpt de gemeente in, laat burgemeester Jos Som van Kerkrade donderdag weten.

Hij zegt hierover inmiddels overleg gevoerd te hebben met minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Het pand dat de Hells Angels op het oog hebben ligt vlakbij het gemeentehuis.

Onveiligheid

Pogingen van de Hells Angels om zich in Kerkrade te vestigen leveren volgens de burgemeester gevoelens van onveiligheid bij de bewoners op.

"Voor mij is intimiderend en crimineel gedrag niet aanvaardbaar en ik wil dat mijn inwoners zich veilig voelen in onze stad", aldus Som donderdag na afloop van overleg met politie en justitie.

Grensgebieden

Meerdere wat justitie noemt "Outlaw Motor Gangs" proberen zich de laatste tijd in Limburg te vestigen. Het gaat daarbij naast de Hells Angels om Bandidos, No Surrender en Satudarah.

Dat heeft mede te maken door de druk die in Duitsland op deze motorclubs wordt uitgeoefend. Na bijvoorbeeld een verbod in Aken weken de Bandidos uit naar het Belgische en Limburgse grensgebied.

In het Duitse grensgebied vechten de motorclubs volgens de Duitse overheid een onderlinge oorlog uit om de macht over mensenhandel, drugsproductie en -handel en wapenhandel.