De man die in maart de auto van ex-advocaat Bram Moszkowicz ramde, blijft voorlopig achter slot en grendel. 

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald, tijdens een voorbereidende zitting in de zaak tegen de verdachte, de 28-jarige Spencer A.

Op het moment van de aanrijding zat Moszkowicz samen met zijn dochter in zijn Aston Martin Vanquish, in de buurt van zijn voormalige kantoor in het centrum van Amsterdam.

A. was in zijn VW Golf op de vlucht voor politieagenten. Die hadden even daarvoor geprobeerd hem in de boeien te slaan in verband met een andere zaak. Vader en dochter Moszkowicz raakten niet gewond.

De bolide van de ex-strafpleiter raakte flink beschadigd. Na het ongeluk ging A. er te voet vandoor, maar hij kon worden ingerekend door een toegesnelde motoragent.

Doodslag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de aanrijding als poging tot doodslag op de aanklacht gezet. Daar gingen volggens het OM vier andere pogingen tot doodslag aan vooraf.

Het ging om poging tot doodslag op twee agenten die A. aanvankelijk hadden willen arresteren, op een fietser die hij tijdens zijn dollemansrit schepte en op een voetganger die hem tot staan wilde brengen door midden op de weg te gaan staan.
 
Ook die slachtoffers kwamen met de schrik vrij. De beide agenten kwamen ten val toen A. wegreed. De fietser kwam er met lichte verwondingen vanaf, de voetganger sprong op tijd opzij. Volgens de officier van justitie is het een wonder dat alles relatief goed is afgelopen.

Schaamte

Tegen de rechtbank zei A. dat hij zich schaamt voor zijn ''asociale rijgedrag''. Hij heeft via zijn advocaat excuusbrieven gestuurd naar de slachtoffers. Ook aan Moszkowicz.
 
Het OM verdenkt A. behalve van het verkeersgeweld ook van fraude met creditcards. Een verzoek van de officier om A. ook daarvoor in voorarrest te nemen, werd donderdag door de rechtbank gehonoreerd.