Burgemeester Peter van Noordanus van Tilburg had niet verwacht dat actie rondom de aparte wijk voor homoseksuelen in Tilburg tot zo veel aandacht van de media zou leiden.

Dat zegt de woordvoerster van de burgemeester donderdag tegen NU.nl.

Stichting Roze Maandag, projectontwikkelaars Blauwhoed en LBB Naber Makelaars maakten woensdagavond bekend dat het plan om in Tilburg een aparte wijk voor homoseksuelen te maken, een stunt bleek voor homo-emancipatie.

Dat was ook het onderwerp waarmee de organisatie Noordanus heeft benaderd.

"De burgemeester vindt het thema belangrijk en wilde graag meewerken aan een ludieke actie. Hij was echter niet op de hoogte van de details. De reuring die woensdag in de media is ontstaan, is wat betreft de burgemeester onderschat", stelt de woordvoerster.

Media

Noordanus vindt het vervelend dat de media door de grap op het verkeerde been zijn gezet. Hij is bereid met de betrokken hoofdredacteuren in gesprek te gaan.

NRC Handelsblad, de NOS en Omroep Brabant stuurden donderdag boze brieven aan de PvdA-burgemeester. NOS en NRC menen dat ze door gemeente doelbewust op het verkeerde been zijn gezet. Ze vinden het optreden van de burgemeester "volstrekt onaanvaardbaar".

Omroep Brabant zegt dat de burgemeester willens en wetens heeft meegewerkt aan een actie die niet waar was. "Een burgemeester dient onomstreden te zijn. Betrouwbaarheid staat daarbij voorop. Uw medewerking aan voornoemde actie heeft dat vertrouwen geschaad", schrijft hoofdredacteur Henk Lemckert.

Persbureau ANP zet de gemeente Tilburg op de lijst met dubieuze bronnen, laat hoofdredacteur Marcel van Lingen weten. "Het is kennelijk zo dat we alle informatie van de gemeente Tilburg eerst elders moeten verifiëren. Het optreden van de gemeente past niet bij een overheidsorganisatie. Het is maar een dag per jaar 1 april en zelfs op die dag past het niet."

Middel

Het nieuwsbericht over de plannen voor een 'homowijk' leidde woensdag tot negatieve reacties van organisaties als COC Nederland. "De oplossing voor dit probleem is meer prioriteit van de overheid en een duidelijke aanpak door politie en justitie", zei een woordvoerder van de organisatie.

Ook de bekendmaking dat het om een stunt ging, werd niet goed ontvangen. "Of een grap het beste middel is om daar aandacht voor te vragen, moet iedereen voor zichzelf bepalen", reageerde COC.

"Of de burgemeester spijt heeft van zijn medewerking, laat ik in het midden. Als er kritiek is, zal hij die uiten richting de organisatie van Roze Maandag", zegt de zegsvrouw. "Noordanus zal in de toekomst zonder twijfel weer aandacht vragen voor homo-emancipatie."

Spiegel

Juul van Hoof van het kennisinstituut Movisie stel dat de 'grap' werkt als "een spiegel als het gaat om homo-intolerantie". 

Van Hoof adviseert als projectleider 41 gemeentes in Nederland, waaronder Tilburg, over lokaal LHBT-beleid en stelt jaarlijks de Roze Gemeentegids samen. Ook is ze coördinator van het Rainbow Cities Netwerk waarin 20 Europese steden samenwerken en kennis uitwisselen over homo-emancipatie. ''Veiligheid in de wijk is een hot issue in deze steden'', zegt Van Hoof.

Van Hoof: ''Met zelfspot zijn de initiatiefnemers erin geslaagd een breed publiek aan te spreken. Het broodjeaapverhaal nam enorme proporties aan en werd zo uitvergroot dat het reëel werd. Ik las op sociale media ook reacties van mensen die best in Gay Village zouden willen wonen. Er is blijkbaar een voedingsbodem voor. Daarmee is Nederlanders een spiegel voorgehouden.''