De situatie van uitgeprocedeerde asielzoekers in de zogenoemde Vluchtgarage is mensonwaardig en dreigt uit de hand te lopen.

Dat concludeerde het College voor de Rechten van de Mens woensdag, na een bezoek aan het gekraakte pand in Amsterdam-Zuidoost.

Het college roept de gemeente Amsterdam en staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) op maatregelen te nemen.

''Voorkom dat het zover komt dat er daadwerkelijk mensen sterven'', stelt het college, een onafhankelijke toezichthouder op de mensenrechten in Nederland.

In de Vluchtgarage wonen op dit moment ruim honderd mannen van 18 tot 65 jaar uit onder meer Sudan, Eritrea en Somalië. Er zijn wel toiletten, maar geen douches en warm water. Er is daardoor weinig gelegenheid zichzelf en hun kleding te wassen. Ook is de stroomvoorziening slecht.

Giften

Voor voedsel en kleding zijn de mannen afhankelijk van giften. Tweemaal per week brengen vrijwilligers eten, maar dat is niet genoeg voor iedereen. Daardoor ontstaat er geregeld ruzie om eten. De bewoners hebben kleine kamertjes en geen privacy. Omdat ze geen verzekering hebben krijgen ze ook geen medische zorg.

Volgens het college moet de overheid onderdak, kleding en voedsel aanbieden aan vreemdelingen zonder verblijfsstatus die niet voor zichzelf kunnen zorgen.