Levenslang geëist voor moord Van der Stap
De aanklager eiste deze straf woensdag in hoger beroep voor het gerechtshof in Den Haag. De studente werd in 2005 dood gevonden langs het Jaagpad in Rijswijk.
Ron P. is eerder al veroordeeld voor de moord op stewardess Christel Ambrosius, de zogenoemde Puttense moordzaak. Hij had vanaf het begin de schijn tegen in de moordzaak Van der Stap.
Uiteindelijk sprak de rechtbank in Den Haag hem ondanks een levenslange eis van het OM in september 2012 vrij. De rechters concludeerden toen dat de omstandigheden ''zeer belastend'' waren, maar het ontbrak aan overtuigend bewijs.
Gevangenis
Volgens het OM is dat er wel degelijk. Zo hebben twee getuigen die bij P. in de gevangenis hebben gezeten, verklaard dat hij de moord op Anneke van der Stap heeft opgebiecht.
Verder beschikte P. over verschillende spullen van de studente. Hij had onder meer een USB-stick, een externe harde schijf en een bankpas van haar. Uit de omstandigheden waaronder Anneke is gevonden, kan het niet anders dan dat ze door een misdrijf om het leven is gekomen, concludeert de aanklager.
Tweede moord
Omdat dit zover bekend de tweede gruwelijke moord van P. is, vindt het OM de kans op herhaling groot. Daarom mag P. nooit meer vrij komen en is er levenslang geëist. Hij wilde niet aan een psychisch onderzoek meewerken en daarom kan er ook geen sprake zijn van een tbs-behandeling.
Net als de moord op Christel Ambrosius heeft Ron P. ook de moord op Anneke van der Stap altijd ontkend. Verder hield de verdachte altijd zijn kaken op elkaar, ook toen hij met belastend bewijs werd geconfronteerd en wat in de ogen het OM om uitleg schreeuwde.
Dat P. is blijven zwijgen, heeft zijn sporen flink achtergelaten bij de nabestaanden, benadrukt de aanklager. Maar de laatste momenten van het slachtoffer moeten vreselijk zijn geweest, concludeert ze. ''Ze had geen schijn van kans. Wat een doodsangst moet deze jonge vrouw hebben gehad.''
Donderdag verweren de advocaten van P. zich tegen de strafeis van het OM.