Man uit Heemskerk mogelijk toch dood door politiegeweld
Dit blijkt uit nieuw forensisch onderzoek. Hierin wordt ''dringend geadviseerd" een complete contra-expertise op al het onderzoeksmateriaal te laten doen.
Advocaat Arnoud Comans van de familie Gürz zei woensdag het rapport aan het gerechtshof in Amsterdam te zullen geven.
Dat onderzoekt of het Openbaar Ministerie (OM) terecht besloot negen agenten en een politiearts niet te vervolgen voor de dood van Gürz.
De nabestaanden van de Heemskerker dienden naar aanleiding van dat besluit een klacht bij het hof in. De familie gelooft niet dat Ihsan Gürz is overleden door een combinatie van cocaïnegebruik en hartfunctiestoornissen. Volgens het OM was dat de doodsoorzaak.
Aanhouding
De man, van Turkse komaf, overleed in het ziekenhuis kort nadat hij was aangehouden door de politie.
Gürz werd aangehouden nadat hij in een snackbar in Beverwijk door het lint was gegaan. Hij verzette zich hevig waardoor agenten geweld moesten gebruiken om hem onder controle te krijgen.
De vader van het slachtoffer zei destijds zeker te weten dat zijn zoon in de politiecel in IJmuiden is gemarteld. Volgens hem is de jongen gedood door het brute geweld van de politie. Er zou een schoenafdruk op zijn borstkas hebben gestaan en zijn neus was gebroken.
Cocaïne
Het OM vond in het sectierapport geen aanwijzingen dat Gürz door geweld was gestorven. Wel was er cocaïne in zijn bloed gevonden. Bij een tweede autopsie in Turkije vonden artsen juist veel sporen van geweld en geen sporen van cocaïne. Ook constateerden zij dat het hart van Gürz spoorloos was.
In het nieuwe forensische rapport staat dat ''er in het sectierapport veel aanwijzingen zijn voor overmatig politiegeweld in de vorm van huidverkleuringen met bloeduitstortingen''. De forensisch arts constateert dat ''de patholoog dit echter niet als mogelijke oorzaak noemt'' in haar verslag. Hij pleit daarom voor een volledige contra-expertise.
De dood van Ihsan Gürz zorgde in 2011 voor veel beroering in Turkse kringen in Nederland en ophef in de Turkse media, die de Nederlandse politie beschuldigden van racisme. Toenmalig Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) vroeg minister Opstelten destijds vanwege alle commotie inzage in het rijksrecherche-onderzoek.
De komende tijd gaat NU.nl met hulp van lezers onderzoek doen naar geweldsaanwendingen door de politie. In dit blog kunt u meer lezen over dit project.