In het centrum van Leeuwarden, aan het Ruiterskwartier, heeft woensdag een zeer grote brand gewoed. 

Dat bevestigt de brandweer. Het gaat om een uitslaande brand, uitgebroken aan de achterzijde van de bovenste verdieping van een pand boven een eetcafé. Er zijn geen slachtoffers gevallen. 

Rond 13.00 uur is het sein brand meester gegeven, meldt de brandweer op Twitter. Volgens een woordvoerder is het pand gered. Aan de achterzijde was de brand vrij snel onder controle. Het nablussen kan nog enkele uren duren.

Er is sprake van flinke rookontwikkeling en de brandweer adviseert huishoudens in de buurt om ramen en deuren gesloten te houden. 

De twee omliggende panden waren ontruimd. Het ging onder meer om de horecagelegenheden Club Red en Café Shooters en de appartamenten waar zich op dat moment bewoners bevonden.

Alleen in Shooters was iemand aanwezig die aan het werk was. Hij is veilig naar buiten gebracht. Iedereen kon later op de middag weer terug naar hun woning. 

Bij de brand is geen asbest vrijgekomen. De technische recherche gaat een onderzoek starten naar de oorzaak van de brand. 

Bekijk op de kaart waar de brand woedt: 


Grotere kaart weergeven

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload deze dan via NUfoto. 

Ook in oktober vorig jaar woedde in het centrum van de stad een enorme brand. Vijftien appartementen gingen toen in vlammen op, één bewoner kwam om het leven.

Bekijk beelden van de brand: