De overlast in Amsterdam als gevolg van de driedaagse staking van vuilnisdiensten is beperkt. 

''Hier en daar ligt afval bij overvolle containers en ligt er wel zwerfvuil, maar het lijkt over het algemeen mee te vallen'', zei een woordvoerder van de gemeente woensdag.

Wel is er een speciaal team dat erop toeziet dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Dit team houdt bijvoorbeeld nooduitgangen en de trambanen vrij.

Voordat de staking maandag begon waren al maatregelen genomen. Zo zijn in de stad paarse containers geplaatst waar marktkooplieden, ondernemers en burgers hun vuil in kunnen deponeren, aldus de zegsman.

Het koele weer zorgt ervoor dat ook de stankoverlast gering is. Sommige horecazaken hebben bovendien eigen contracten met vuilnisophalers, die niet staken.

Donderdagochtend gaan de medewerkers van de buitendiensten met man en macht aan de slag om de boel zo snel mogelijk op te ruimen. Hiervoor worden ook uitzendkrachten opgetrommeld.

Groningen

Ook in Groningen valt de overlast relatief mee. ''De stad biedt wel het beeld dat je kan verwachten als er drie dagen gestaakt wordt, maar je kan nog wel gewoon over de stoep lopen", zegt een woordvoerder. Op veel plaatsen hebben meeuwen vuilniszakken opengereten, maar ratten zijn volgen de zegsman nog niet gesignaleerd.

De gemeente Groningen had van tevoren afspraken gemaakt dat de vismarkt op dinsdag wel wordt schoongemaakt om stank te voorkomen.

Utrecht

De gemeente Utrecht gaat woensdagmiddag op sommige risicovolle plekken in de stad toch vuilnis ophalen in verband met de WK-voetbalwedstrijd Nederland - Australië. Het gaat hierbij om plekken waar veel mensen zijn en doorgaande routes. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente woensdag gezegd.

Ze benadrukt dat hierover woensdagochtend afspraken zijn gemaakt met de bonden en dat er geen sprake is van een stakingsbreuk. Werkwilligen van de dienst Stadswerken ruimen de boel op bij bijvoorbeeld horecagelegenheden in de binnenstad en op doorgaande wegen elders in de stad ''voor het geval mensen gaan rondrijden in toeterende auto's''.