In de buurt van het Twentse Ootmarsum is begin deze maand een wolf gezien. Het roofdier werd drie keer binnen 24 uur waargenomen door vier verschillende mensen, zegt boswachter Roel Korbee van Staatsbosbeheer.

Boswachter en wolfexpert Roel Korbee vindt het naar aanleiding van die waarnemingen zeer aannemelijk dat er inderdaad een wolf in Nederland is geweest.

In 1897 werd het dier voor het laatst waargenomen in ons land in het Brabantse Heeze.

De wolf in Twente zou in de eerste week van juni twaalf kilometer landinwaarts zijn geweest en keerde daarna terug naar Duitsland. 

Zekerheid

Volgens Staatsbosbeheer is het niet met 100 procent zekerheid te zeggen dat het dier echt een wolf is geweest. Dat kan pas vastgesteld worden na dna-onderzoek.

"Maar door de waarnemingen door verschillende personen, het signalement, gedrag, manier van bewegen van het dier, en het tijdspad is het zeer aannemelijk dat het om een wolf gaat", meldt Staatsbosbeheer op haar website.

De eerste twee meldingen werden in de eerste instantie stilgehouden om inzichtelijk te krijgen hoe en waar de wolf zich heeft verplaatst. Zes dagen later kwam er nog een melding bij en werd steeds meer duidelijk over het handelen van de wolf. Staatsbosbeheer vraagt mensen nu om meer waarnemingen te melden.

Duitse grens

In april werd al een wolf gespot in de buurt van Nederland, dicht bij de Duitse grens bij Nordhorn. Het is niet duidelijk of het nu om dezelfde gaat. Volgens Staatsbosbeheer zou de wolf bij Ootmarsum wel uit die streek zijn gekomen.

Vorig jaar werd er een dode wolf gevonden in Luttelgeest. Lang werd gedacht dat het beest op eigen houtje naar Nederland was gekomen. Maar later bleek dat de wolf zeer waarschijnlijk in Polen was overleden en door mensen in de Noordoostpolder was neergelegd.

Camera's

De organisatie Wolven in Nederland gaat camera's plaatsen in gebieden tussen Noord-Groningen en Nijmegen, zo werd zondag bekendgemaakt. Daarmee wil de vereniging, in samenwerking met Staatsbosbeheer en Natuurmoumenten, met hard bewijs komen dat de wolf definitief terug is in Nederland.

Keert de wolf daadwerkelijk terug, dan wordt het een beschermde diersoort. Schade die het dier aanricht door bijvoorbeeld vee van een boer op te eten, kan worden vergoed via het Faunafonds.