De ontruiming van een kraakpand in Amsterdam-Oost heeft de politie dinsdag flink wat werk bezorgd. Desondanks is het karwei dinsdagavond afgerond. Er zijn zestien mensen aangehouden.

De mobiele eenheid was vanaf 07.00 uur bezig om het voormalige dierenasiel aan de Polderweg leeg te maken. De krakers hadden echter alles in het werk gesteld om dat zo lang mogelijk te laten duren. Het Parool meldde dat de ME er pas na ruim een uur in slaagde om het pand binnen te komen.

Op en in het gebouw hadden mensen zich vastgeketend. Ook moesten barricades de ontruiming voor de politie bemoeilijken. Twee mensen zaten met hun armen vast in een bak met beton. Zij werden als laatsten losgemaakt, rond 20.00 uur.

Volgens de politie is de tijdrovende ontruiming rustig verlopen en is geen actief verzet gepleegd.

Monument

Op de website Valreep.org doen de krakers verslag van de ontruiming, die volgt na een uitspraak van de rechter. Volgens de gemeente neemt de eigenaar van het pand direct na de ontruiming maatregelen om te voorkomen dat het pand opnieuw wordt gekraakt.

Het voormalig dierenasiel, een gemeentelijk monument, krijgt binnenkort een nieuwe bestemming. Het pand wordt teruggebracht naar zijn oorspronkelijke staat en biedt plek aan een horecagelegenheid. Aangrenzend bouwt de ontwikkelaar sociale huur- en koopwoningen, die al verkocht zijn.

Het asiel werd in 2011 gekraakt en ontpopte zich tot sociaal-cultureel centrum onder hoede van Collectief Op de Valreep. In het pand vonden diverse activiteiten plaats, zoals muziekavonden, drumles voor kinderen en filosofische debatten.