Erik E. uit Venray, die in 2006 zijn vrouw zeventig keer stak en haar keel doorsneed, is maandag veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf. 

Het gerechtshof in Arnhem legt hem die straf op voor doodslag. De zaak werd al verschillende keren behandeld, steeds met een andere uitkomst.

De rechtbank in Roermond veroordeelde E. tot vijftien jaar voor doodslag. E. ontkende toen alles. In hoger beroep sprak het hof in Den Bosch hem vrij. De Hoge Raad vernietigde die vrijspraak. Bij het hof in Arnhem, 5 jaar na het misdrijf, bekende E. opeens dat hij had gestoken.

Het hof concludeerde dat E. zelf bij volle zinnen zijn vrouw heeft vermoord en legde achttien jaar op. Maar 'voorbedachte raad' vereist sinds kort nog meer onderbouwing. E. stapte naar de Hoge Raad, waardoor de zaak nog eens over moest.

Schroevendraaier

Nu concludeert het hof dat niet vast is komen te staan dat hij na kalm beraad heeft toegeslagen. Dat is wel vereist om iemand te kunnen veroordelen voor moord.

De rechters van het gerechtshof kunnen niet uitsluiten dat E. in blinde woede een mes en een schroevendraaier heeft gepakt, het slachtoffer ongeveer zeventig keer heeft gestoken en vervolgens met een mes haar keel heeft doorgesneden.

Het Openbaar Ministerie ging bij het bepalen van de strafeis in deze behandeling ook niet langer uit van moord. Het eiste begin deze maand daarom vijftien jaar cel tegen Erik E. voor doodslag.