Driekwart van de dienstreizen die bestuursvoorzitter Theo Langejan van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakt, wordt betaald door bedrijven waarvoor de NZa controleur of opdrachtgever is.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Langejan maakte 22 reizen sinds zijn aantreden vier jaar geleden. Het merendeel is betaald door bedrijven en organisaties die onder toezicht staan van de NZa of opdrachten krijgen van de toezichthouder.

Andere toezichthouders, zoals de Autoriteit Financiële Markten (AFM), doen dit niet. Het reisgedrag van Langejan staat op gespannen voet met de eigen integriteitscode en de Rijksregeling voor bezoldiging van bestuursorganen als de NZa, schrijft NRC.

Die verbieden dat bestuurders van de NZa "in hun ambt vergoedingen van derden" aannemen. De NZa stelt echter dat het vertoonde gedrag van Langejan niet verboden is, want er zou in deze gevallen geen sprake zijn van vergoedingen.

Beschadiging

Linda Voortman van Groenlinks is niet te spreken over het reisgedrag van Langejan. "Kennelijk voelt de NZa-top zich boven haar eigen regels staan. Het onderzoek moet verbreed worden en ik zal minister Schippers opnieuw vragen de NZa-top gedurende dat onderzoek op non actief te zetten. Dit beschadigt de NZa."

Langejan keurt zijn eigen reisuitgaven en andere kosten van zichzelf goed. In 2012 kwam hij al eerder in opspraak toen hij privé-uitgave met de creditcard van de NZa maakte. Hij gaf het bedrag een jaar later terug nadat dit werd opgemerkt door de financiële afdeling van de NZa.