Het eerste vaatje haring ging donderdag al onder de hamer, maar vanaf zaterdag is de Hollandse nieuwe voor iedereen te koop. 

Dan wordt er in de Scheveningse haven voor de 67e keer Vlaggetjesdag georganiseerd, de dag waarop traditioneel de eerste haringvangst wordt binnengehaald.

Voor bezoekers van de jaarlijkse start van het haringseizoen is het dit jaar weer mogelijk om de verse vis te proeven. Door het aanhoudende slechte weer in aanloop naar de 66e Vlaggetjesdag was dat vorig jaar niet mogelijk. Desondanks was het een van de drukste edities ooit.

''Ik bezoek deze dag al 25 jaar, maar heb het nog nooit zo druk gezien'', zei de voorzitter van de Stichting Vlaggetjesdag destijds.

Tijdens het evenement kunnen bezoekers zich niet alleen tegoed doen aan de pasgevangen maatjes, maar zijn er ook verschillende muzikale optredens, demonstraties en activiteiten als de traditionele vlootschouw. Verder wordt er zaterdag voor het eerst de 'Gouden Haring' uitgereikt aan iemand die zich inzet voor Vlaggetjesdag.

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) krijg tijdens het festijn de eerste haring aangeboden.