Op het Museumplein in Amsterdam hebben meer dan 15.000 voetbalfans op grote schermen gezien hoe het Nederlands elftal na 4 jaar revanche heeft genomen op Spanje. 

De eerste wedstrijd van Oranje op het WK in Brazilië werd met 5-1 van de wereldkampioen gewonnen.

Het evenement is een initiatief van Radio 538 dat het Museumplein voor de gelegenheid tot Oranjeplein heeft omgedoopt. Rond de wedstrijd traden Wolter Kroes, Najib Amhali en De Dikdakkers op. Na het doelpunt van Spanje was de stemming mat. ''Je voelde de spanning. Iedereen stond doodstil te kijken'', zei een woordvoerster.

Maar vanaf de gelijkmaker door Robin van Persie stroomde het bier volgens haar rijkelijk, ook over de hoofden heen. De doelpunten van Arjen Robben (tweemaal), Stefan de Vrij en opnieuw Van Persie verhoogden de feestvreugde op het 'Oranjeplein' alleen nog maar. De gemeente Amsterdam twitterde: 'Het plein ontploft!!!! Wie had dit vooraf verwacht?'

Tijdens de WK-finale van vier jaar geleden, die het Nederlands elftal in blessuretijd met 1-0 van Spanje verloor, stonden er 180.000 fans op het Amsterdamse plein.

Bekijk beelden:

Oranje begint WK met weergaloze zege op Spanje

Van Persie: 'Heel Nederland moet hier vanavond van genieten' | Van Gaal: 'Dit had niemand durven dromen' | Lees alle reacties in ons liveblog (Gesloten) | 

Fotogalerij: Nederland viert overwinning op Spanje | Museumplein kleurt oranje | 

Lees alles over het WK in ons dossier