Tegen vijf leden van de afscheidingsbeweging Tamil Tijgers heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag in hoger beroep celstraffen van tien tot zestien jaar geëist.

Het OM ziet het vijftal als leiders van de Tamil Tijgers in Nederland. De Tamil Tijgers vormen een militante beweging op Sri Lanka.

De vijf staan in Nederland terecht op verdenking van het deelnemen aan een internationale, criminele en terroristische organisatie en opruiing tot geweld.

De beweging staat sinds 2006 op de lijst van terreurorganisaties van de Europese Unie. In Nederland organiseerden de verdachten bijeenkomsten waarbij zij Tamil-Tijgergeweld verheerlijkten, aldus het OM.

Ook maakten zij volgens justitie propaganda voor de gewapende strijd op Sri Lanka en voor een eigen Tamilstaat.

Onder druk

In Nederland wonende Tamils zouden onder druk zijn gezet en bedreigd. Ze moesten betalen, zodat de Tamil Tijgers wapens en explosieven konden kopen. Daarmee hebben zij in Nederland maar zeker ook op Sri Lanka groot leed veroorzaakt, heeft het OM betoogd.

Een van de vijf mannen zou de internationale boekhouding van de Tamil Tijgers hebben bijgehouden. Het geld zou door koeriers in contanten naar Sri Lanka zijn gebracht.

De rechtbank veroordeelde de vijf eerder tot celstraffen van twee tot zes jaar. Zowel de verdachten als het OM gingen tegen de vonnissen in hoger beroep.