De geplande verbreding van de snelwegen A27 en A12 bij de Ring Utrecht is nog niet nodig en kan beter worden uitgesteld. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in een vrijdag verschenen rapport.

Volgens het CPB zou uitstel zelfs leiden tot meer 'maatschappelijke welvaart'. Uitstel kost weinig en de verbreding van de snelwegen levert pas geld op als het fileprobleem rond Utrecht de komende jaren aanzienlijk zou verergeren.

Het CPB stelt dat bij uitstel ook eerder afgevallen varianten dan opnieuw kunnen worden onderzocht. De omstreden verbreding van de 'verkeersbak' bij Amelisweerd zou dan misschien niet nodig zijn, aldus het CPB.

Over de verbreding van de Ring Utrecht, vooral die bij Amelisweerd, is jaren gesteggeld. Uiteindelijk besloot minister Melanie Schultz met steun van de Tweede Kamer tot een verbreding van de weg bij Amelisweerd tot twee keer zeven rijstroken. Daarvoor moet een strook bos gekapt worden.

Niet veilig

Schultz besloot tot de verbreding van de bak nadat uit een studie was gebleken dat twee keer zeven rijstroken in de bestaande bak niet veilig genoeg was.

Volgens het CPB kunnen andere varianten op basis van inmiddels beschikbare veiligheidsrapporten ''niet op voorhand worden uitgesloten. Dat zou als voordeel hebben dat de bak bij Amelisweerd niet hoeft te worden verbreed.''

Flessenhals

Schultz voelt niks voor uitstel, blijkt uit een brief die ze vrijdag naar de Tweede Kamer stuurt. Bij uitstel dreigt een flessenhals en meer files die ze juist wil voorkomen.

Ook wil ze het verkeer op de Waterlinieweg in Utrecht verminderen met de verbreding van de A27. Verder schrijft ze: ''We hebben over 2 of 3 jaar niet méér informatie, en niet méér zekerheden dan we nu hebben.''

Natuur

GroenLinks denkt daar geheel anders over. Kamerlid Liesbeth van Tongeren noemt het CPB-rapport goed nieuws. ''Eerder onderzoek wees er al op dat verbreding niks oplevert voor de economie maar wel schade aan de natuur. Als zelfs het CPB dat nu al zegt, toch niet echt een linkse milieuclub.'' Van Tongeren gaat in een Kamerdebat volgende week pleiten voor nieuw uitstel en opnieuw onderzoek naar de alternatieven.