Vluchtelingen die het land binnenkomen met valse papieren worden in het vervolg niet langer vervolgd zolang hun eerste asielaanvraag niet onherroepelijk is afgewezen.

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag. 

De Hoge Raad verklaarde het Openbaar Ministerie (OM) al in een arrest in 2012 niet-ontvankelijk wanneer het een vreemdeling wil vervolgen voor het hebben van vervalste papieren. 

In een recentere zaak, op 3 juni, bepaalde de Hoge Raad het OM ook niet-ontvankelijk bij het veroordelen van een vreemdeling die al in het bezit was van een tijdelijke verblijfsvergunning. Sommige vluchtelingen moeten papieren vervalsen om hun land te ontvluchten, verduidelijkt een woordvoerdster van het OM.

Zodra een asielaanvraag van een vreemdeling met vervalste reisdocumenten wel definitief is afgewezen, kan het OM hem of haar alsnog vervolgen. Vreemdelingen verdacht van andere strafbare feiten kunnen ook nog gewoon worden vervolgd.

Tijdelijke status

Tot voor kort moesten vluchtelingen met een tijdelijke status voor de strafrechter verschijnen als ze valse documenten op zak hadden. Daar staat in Nederland tot zes jaar celstraf op.

Volgens de Hoge Raad is dit echter in strijd met het Vluchtelingenverdrag. In artikel 31 van dit verdrag staat dat er geen strafsancties mogen volgen voor vluchtelingen, ook als ze niet de juiste papieren hebben.