Tegen twee mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de zeer gewelddadige overval op het gelddepot van waardetransporteur Brink's heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam vrijdag vier jaar cel geëist.

Volgen het OM waren de twee niet rechtstreeks betrokken bij de overval, gepleegd op 29 juni 2011, maar zijn zij medeplichtig geweest.

Bij de overval, die om 03.00 uur 's paatsvond, werd circa 12 miljoen euro buitgemaakt. De overvallers bliezen met explosieven een gat in de gevel van het pand van Brink's aan de Kollenbergweg in Amsterdam Zuid-Oost.

Tijdens hun vlucht schoten ze met automatische wapens op de politie.

Een van de vluchtauto's crashte op de A2 ter hoogte van Waardenburg. De inzittenden lieten zo'n 6,5 miljoen euro in het voertuig achter. Een groot deel daarvan ging in vlammen op doordat de auto in brand vloog. De overvallers kaapten ter plekke een andere auto en zetten hun vlucht daarmee voort - die auto werd naar België gereden.

Auto

Justitie verdenkt verdachte Rachid C. (35) van het leveren van die auto. C. ontkent. Ashraf A. El A. (30) wordt ervan beschuldigd dat hij kort voor de overval een kettingslot heeft aangebracht op een hek van een politiebureau vlak bij het depot van Brink's, zodat de politie niet kon uitrukken.

Ook El A. ontkent. In het slot bleef een stuk van een handschoen achter, waarin het DNA van El A. werd gevonden.

Diefstal

Beide verdachten zijn allang weer op vrije voeten; hun voorarrest werd opgeheven. Geen van beiden verscheen vrijdag in de rechtszaal.

Het proces dreigde nog even averij op te lopen, doordat het dossier van El A.'s advocaat Maarten Witlox eerder deze week uit diens auto is gestolen. Witlox kreeg een nieuw dossier, maar zal door de diefstal pas later pleiten.

Het onderzoek in de geruchtmakende zaak loopt nog steeds. Onlangs werd een verdachte aangehouden in Marokko. Volgens het OM kent de overval zijn weerga niet. Twaalf politieagenten hebben aangifte gedaan van poging tot doodslag.

Marokko

Onlangs werd de 36-jarige Ali A. in Marokko aangehouden. A. wordt verdacht van ''betrokkenheid'' bij de overval, maar het is niet bekend wat hij precies zou hebben gedaan. 

De Belgische justitie ziet A. als mogelijke dader van de diamantroof op de luchthaven van Brussel vorig jaar. A. werd in zowel in Nederland als België gezocht.