Eigenlijk zou het Oranjeplein in Salvador vrijdagochtend al om 08.00 uur Braziliaanse tijd opengaan, maar de opbouw van het podium heeft enige vertraging opgelopen.

De Supportersclub Oranje is samen met mensen van de KNVB en een aantal Brazilianen druk bezig om het grote podium op het Terreiro de Jesus zo snel mogelijk af te krijgen.

''Het gaat allemaal op de Braziliaanse manier. Zodra het podium klaar is, gaan we draaien'', zegt bestuurslid Theo Pouw.

Ondanks het vroege tijdstip en de ongetwijfeld korte nacht liepen rond 08.00 uur (13.00 uur in Nederland) al de eerste Nederlandse fans op het Oranjeplein rond.

Om 16.00 uur Braziliaanse tijd begint het Nederlands elftal aan de eerste WK-wedstrijd, tegen Spanje.

Zakkenrollers

Pouw waarschuwt alle supporters voor zakkenrollers die op en om het plein in de oude binnenstad van Salvador actief zijn.

Afgelopen nacht zouden tientallen Nederlandse fans zijn beroofd van hun telefoon of geld. ''Stop het desnoods in je onderbroek, maar pas in ieder geval op. Het is schering en inslag'', aldus Pouw.

Vanwege de verkeerschaos in Salvador adviseert de Supportersclub iedereen om ruim op tijd naar het Oranjeplein te komen.

Tussen 12.30 en 13.00 uur begint vanaf het plein de traditionele Oranjemars naar de Arena Fonte Nova, een afstand van ongeveer 1,5 kilometer. Naar verwachting zullen er in het stadion ongeveer vijfduizend Oranjefans zitten.