Vluchtelingen die het land binnenkomen met valse papieren, worden mogelijk niet langer vervolgd. 

Het Openbaar Ministerie (OM) Noord-Nederland beraadt zich naar aanleiding van een arrest van de Hoge Raad op het mogelijk definitief schrappen van dergelijke zaken. 

Dat bevestigt een woordvoerder vrijdag aan NU.nl, naar aanleiding van berichtgeving in het AD waarin wordt gesproken van een definitief einde aan vervolging van vluchtelingen wegens het dragen van valse identiteitspapieren. 

De Hoge Raad heeft op 3 juni het OM niet-ontvankelijk verklaard in de vervolging van een asielzoeker met een tijdelijke status. Op basis daarvan heeft Justitie in Noord-Nederland besloten de vervolging van een aantal vluchtelingen met valse paspoorten, die afgelopen woensdag ter zitting zouden komen, op te schorten. 

"Op dit moment weten we nog niet of dat een definitief besluit is", licht de zegsvrouw van het OM toe. "We willen het arrest eerst nader bestuderen."

Tot voor kort moesten vluchtelingen met een tijdelijke status voor de strafrechter verschijnen als ze valse documenten op zak hadden. Daar staat in Nederland tot 6 jaar celstraf op.

Volgens de Hoge Raad is dit echter in strijd met het Vluchtelingenverdrag. In artikel 31 van dit verdrag staat dat er geen strafsancties mogen volgen voor vluchtelingen, ook als ze niet de juiste papieren hebben.

In het AD zegt een woordvoerder van het landelijke Parket-Generaal dat er ook op nationaal niveau wordt bekeken van de gevolgen zijn van dit arrest.