Utrecht heeft op zijn vroegst pas in februari 2016 weer werkplekken voor raamprostitutie. Dat bleek donderdagavond tijdens een spoeddebat van de Utrechtse gemeenteraad.

Verschillende raadspartijen hadden het debat aangevraagd nadat burgemeester en wethouders vorige week totaal onverwacht hadden aangekondigd dat de afgesproken tijdelijke locatie voor raamprostitutie niet door zou gaan.

Burgemeester Jan van Zanen ging diep door het stof: ''Het is frustrerend, het is zuur, we hebben ons lesje geleerd.''

De tijdelijke locatie voor raamprostitutie gaat niet door, omdat is gebleken dat het realiseren van zo'n plek zo lang gaat duren dat de kans bestaat dat de definitieve nieuwe locatie eerder klaar is. Utrecht wil daar geen 450.000 euro aan besteden. De raad ging daar na een uitvoerig debat mee akkoord.

Mensenhandel

De gemeente sloot in 2013 alle werkplekken voor raamprostitutie omdat er ernstige vermoedens van mensenhandel waren. Utrecht nu wil als eerste gemeente in Nederland een ''schone, veilige en geschikte locatie'' inrichten, waar ook zzp'ers en een coöperatie van prostituees kunnen werken.

''We waren te gehaast en wilden te graag'', zei Van Zanen donderdag. ''We dachten dat een tijdelijke locatie er veel sneller zou kunnen zijn, maar bij nadere beschouwing lag het anders.''

De raad verweet het college ''bestuurlijk wensdenken'' en ''broddelwerk''. ''We wilden meters maken, maar lieten steken vallen'', aldus collegepartij D66. Nu er geen tijdelijke locatie komt, zitten Utrechtse prostituees drie jaar zonder werkplek in de stad. ''Een onverantwoord drama'', vond de raad.

Unieke aanpak

Van Zanen wilde donderdag geen exacte datum meer noemen voor heropening van de ramen. ''Het is een taai en zeer gevoelig dossier. In de criminaliteit in deze sector zit heel veel geld. We moeten elk woord wegen.''

Hij stelde wel dat Utrecht voor een unieke aanpak heeft gekozen, waarover regelmatig overleg is met andere steden en het Rijk. ''Het is vreselijk ingewikkeld, maar als het allemaal lukt is het heel mooi.''